Bij Johan Bax in Leende zijn op 4 maart nog geen voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd voor het aankomende aspergeseizoen. Een unieke situatie, geeft hij aan.
“Normaal gesproken zijn de voorbewerkingen van de grond rond dit tijdstip afgerond en hebben we ook folie gelegd en tunnels geplaatst. Dat is nu allemaal niet aan de orde, doordat de grond dit najaar en ook de afgelopen periode té nat was. Ik hoop eind van de week de trekker van stal te kunnen halen om de eerste bewerkingen uit te voeren”, aldus Johan Bax.
Hij verwacht desondanks wel tussen 10 en 12 april de eerste asperges te kunnen oogsten; een normaal tijdstip voor zijn bedrijf. “Wanneer we het vocht straks uit de bedden kunnen krijgen en het warmer wordt, dan ontwikkelt het gewas zich ook meteen in een razendsnel tempo.”
Een watervrije bodemlaag van één meter is ideaal bij de teelt van asperges, maar die hebben we de afgelopen maanden niet kunnen realiseren
De ondernemer is ervan overtuigd dat de nattigheid grote impact zal hebben op de opbrengsten en kwaliteit. “Ik verwacht dat we 10 tot 15% minder zullen oogsten. Een watervrije bodemlaag van één meter is ideaal bij de teelt van asperges, maar die hebben we de afgelopen maanden niet kunnen realiseren. Hierdoor zat er te weinig zuurstof in de grond en is de bodem verslempt. Dat kost hoe dan ook productie. Daarnaast zullen we inboeten op kwaliteit. Door het vocht in de grond is de bodemstructuur aangetast en zijn meststoffen uitgespoeld. Dit leidt onder andere tot meer roest, verkleuringen enzovoorts.”
Alle kosten continu omhoog
Door de geschetste situatie zullen percelen sneller verslijten, verwacht Bax. Op die manier zet de nattigheid het rendement van de aspergeteelt volgens hem nog verder onder druk. “De laatste jaren rijzen de kosten de pan uit. Op alle fronten. Zo stegen de personeelskosten de afgelopen drie tot vier jaar met wel 30%. Dit jaar gaat het minimumloon opnieuw omhoog. Daarnaast krijgen we steeds meer certificeringen over ons heen, die ook almaar duurder worden. Eigenlijk gaan alle denkbare kosten continu omhoog.”
Ik ben dan ook weinig positief gestemd
De kostprijs van Bax ligt dan ook zeker een kwart hoger dan enkele jaren geleden. “Dat kun je onmogelijk doorberekenen aan je afnemers, wat ervoor zorgt dat we onder de streep steeds minder overhouden. Ik ben dan ook weinig positief gestemd. We hadden aanvankelijk een opvolger, maar vanwege de tegenvallende rendementen gaat die overname waarschijnlijk niet door. Ik zing het nog wel vijf tot tien jaar uit; daarna houdt het hoogstwaarschijnlijk op voor ons bedrijf.”
Cerescon-oogstrobot
Bax geeft tot slot nog aan dat definitief het doek is gevallen voor de Cerescon-oogstrobot op zijn bedrijf. Deze brandde in september vorig jaar volledig uit, waarschijnlijk als gevolg van kortsluiting. “Toen hadden we ’m ook al een jaar niet gebruikt, aangezien de gewenste doorontwikkeling te lang op zich liet wachten. Daarom besloten we er na de brand een streep door te zetten. Maar we blijven wel betrokken bij de ontwikkelingen rond deze robot, die worden uitgevoerd door de nazaten van Cerescon. Zij zullen af en toe testen uitvoeren op ons bedrijf.”
Auteur: Ank van Lier
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt