Vaak levert nadenken over de toekomst meer vragen dan antwoorden op.
Felicitaties aan het jubilerende team van Groenten & Fruit. Al 75 jaar wordt informatie en kennis gedeeld met telers, daarmee is een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de tuinbouw!
Nadenken
Over de toekomst, hoe zal die zich ontwikkelen? Vaak levert nadenken daarover meer vragen dan antwoorden op. Wie durft de toekomst te voorspellen? 2020 is daar wel een voorbeeld van. Iedereen(!) is de afgelopen periode met andere dingen bezig is geweest dan hij/zij op 1 januari dacht te gaan doen. Met virussen zijn we in de tuinbouw bekend, maar wie had gedacht dat zo’n niet-zichtbaar organisme de wereldeconomie en veel levens zó zou ontwrichten. Wat kan je over de toekomst zeggen als de mens zo’n klein organisme niet eens aankan?
Meer dan tuinbouw alleen
Toch een paar gedachten over de toekomst. Toekomst is meer dan tuinbouw alleen. Een goede samenleving, met oog voor de zwakkeren en ouderen, draagt bij aan ieders welzijn. Een samenleving zonder tuinbouw kan ik me niet voorstellen, maar hoe? De tuinbouw zal internationaal worden, een voorwaarde, omdat er anders in Nederland geen tuinbouw meer zal zijn.
De mens zal niet geheel uit de tuinbouw verdwijnen, maar de toekomst wordt industrieel, met digitalisering en robotisering. Dat houdt de tuinbouw rendabel. Het familiebedrijf verdwijnt, er komen (private) investeerders die heel grote stappen gaan maken. De kas gaat veranderen, emissies kunnen echt niet meer en er komen echt (af)gesloten (daglichtloze) productiesystemen. Alles blijft wel op aarde, want ergens anders is geen leven (mogelijk), dus telen hoeft ook nergens anders. Wel zo prettig, dan blijft het mogelijk hier de Groenten & Fruit te lezen.
Niet voorspellen, wel vóórstellen
De toekomst? Ik kan die niet voorspellen, nadenkend kan ik me er alleen iets bij vóórstellen.