Half juli streeft René Verdonk ernaar twee keer per week broccoli te planten. “Gister is dat gelukt, we hebben met twee groepen alles erin. Die avond viel er weer 20 mm.”
Volgens Verdonk verandert het weerbericht met de minuut, hoeveel en waar water valt is niet te voorspellen. “Het ging even de goede kant op. Nu pakken we weer elk moment, dat planten mogelijk is. Een beetje moedeloos word je er wel van. Voor de grond hebben we ook droge periodes nodig. Bijvoorbeeld voor een stukje herstel na de tulpenoogst.”
Weer volop broccoli
Na een oogstgat van een paar weken, wordt er in de tweede week van juli weer volop broccoli binnengehaald. Het ras is Ironman en van Stella zijn de eerste aan de oogst toe. Het gat is ontstaan door het koude en natte weer, waardoor planten en/of bloemzetting is uitgesteld. Nu komen er sets tegelijk. Terwijl hij spreekt, instrueert Verdonk een medewerker hoe rupsbanden onder de oogstwagen te zetten. Dan hoeft er geen trekker voor. “De aanvoer is niet regelmatig, daar heeft iedereen last van. De prijzen zijn wel goed, maar we hebben te lang net genoeg broccoli gehad om contracten te vullen. Dan verschuift ook de vraag. Nu moet de markt zich weer openen.” Van de 315 hectare, had hij voor het gat viel er 45 geoogst. “Het rommelt allemaal wel, maar er moet nog veel gebeuren.”
Onkruid mechanisch
Het onkruid valt hem mee. “We hebben wel kansen gehad om te schoffelen. Voor extra capaciteit heb ik er een wiedeg bijgekocht. We spuiten niet.” Dat doet hij wel om insecten te bestrijden. Hier heeft hij een plan van aanpak voor opgesteld. “Het is een korte teelt. We willen geen risico lopen, dus bepalen we vooraf een strategie waarbij we om de twee, drie weken spuiten. Natuurlijk houden we in de gaten wat nodig is. Vorig jaar waren er veel aardvlooien en daarom hebben we in plaats van Tracer aan de basis Verimark gebruikt.”
De duivenschade is in de regio bizar. “Het verschilt erg per perceel. Op de ene plek doe je er alles aan en heb je geen schade, op de andere plek met de zelfde maatregelen blijven ze komen.”
Komst oogstrobot
Het wachten is nu op de komst van de oogstrobot. Rond half juli zal deze de eerste rondjes gaan rijden. “We hebben in Amerika gezien hoe het werkt. Dat zijn niet onze maatstaven, hier moet het beter”, aldus Verdonk.
Auteur: Marga van der Meer