Certificeerder GlobalGap heeft na veel druk van de groente- en fruitsector een nieuwe set praktische eisen opgesteld voor het verplichte voedselveiligheidscertificaat groente en fruit.
GlobalGap heeft sinds maandag 23 augustus de vierde versie van het te vernieuwen voedselveiligheidscertificaat Integrated Farm Assurance (IFA) openbaar gemaakt. In de volksmond heet dit voedselveiligheidscertificaat GlobalGap. Voor deze geüpdate voedselveiligheidseisen heeft GlobalGap geluisterd naar de stevige lobby uit de groente- en fruitsector. Voor de nieuwe voedselveiligheidseisen van GlobalGap komen er nu twee versies. Daarmee lijkt de aanscherping van de eisen (voorzien in 2023) voor de meeste telers mee te vallen.
Vergaande industriële eisen
De zesde versie van dat verplichte certificaat moest voldoen aan nieuwe extra eisen van het Global Food Safety Institute, een internationale club van grote retailers en industriële verwerkers. De kritiek van telers was dat deze club de vergaande industriële fabrikanteneisen projecteren op de telers, met heel andere bedrijven en omstandigheden.
Een stevige lobby van de Europese groenten- en fruitsector heeft effect gehad. Voor de meerderheid van de telers wordt nu een eigen protocol neergezet, naast de uitgebreide GFSI-versie. Deze week zijn de eisen van het praktischer protocol ter inzage gelegd. De eisen zijn praktischer en risicogerichter dan de versie die voldoet aan GFSI-eisen.
Risico-analyses water
Hoeveel van de strenge GFSI-eisen nu zijn teruggedraaid, kan Paul Bol, de Nederlandse vertegenwoordiger namens GroentenFruit Huis, nog niet zeggen. Dat de termijn van 60 dagen van gebruik van dierlijke mest erin staat, verbaast hem niet. “Dat stond er in eerdere versies ook in. We moeten het nog bestuderen, maar hopen dat de eisen aan water ook op basis van risico-analyses zijn. Er is veel gediscussieerd, we hopen dat de opmerkingen zijn opgenomen.”