Doorgaan naar artikel

‘Na een donkere dag minder komkommers snijden’

“De nachten zijn behoorlijk koud, waardoor we nog flink moeten verwarmen om de juiste temperatuur te halen”, zegt biologische teler Gert van Brakel in Sint-Annaland.

De komkommerteelt loopt goed; het gewas staat er redelijk goed op en groeit goed. “Door het donkere weer hebben we een terugval in de productie, waardoor we minder komkommers snijden. Na een donkere dag waarin je net zoveel licht hebt als op een winterse dag, snijden we zelfs 40 tot 50% minder.” De kwaliteit van de 300 tot 350 gram komkommers is goed.

Vorig jaar had de teler in de komkommers nog last van valse meeldauw, maar dit jaar nog niet. Ook nog steeds geen aantasting van ‘wit’ (echte meeldauw).

Voldoende snackkomkommer beschikbaar

Ook de snackkomkommer staat er goed op. Het gewas groeit goed en is gezond zonder ziekten en luizen. De snackkomkommer is goed in productie. De extra bestelde planten zijn op 10 mei geplant. Deze zijn sinds begin juni in productie. “Met de productie van deze extra planten kunnen we nu iedereen beleveren en er is ruimte voor meer. De snackkomkommer heeft minder last van donkere weer.”

Voor de voornacht is vanaf 21.00 uur een stooktemperatuur van 17 graden Celsius ingesteld. Om 24.00 uur mag de temperatuur naar 18 graden. Om 4.00 uur wordt één graad per uur opgestookt naar 20 graden. Om 6.00 uur is de temperatuur op 20 graden.

Mooie combinatie chilipeper en komkommer

Het gewas van chilipeper staat er gezond op. In begin juni is het gewas goed in productie gekomen. De kleuren rood, groen en geel worden geteeld voor de mix verpakking van twee kleuren. “Het is leuk om chilipepers erbij te hebben als je het vergelijkt met komkommer. Daar moeten we iedere dag oogsten, één keer per week dieven, één of twee keer blad snijden en twee keer clippen. Als je bij chilipepers deze week niet rondkomt met de werkzaamheden dan kan het ook de volgende week. Voor wat betreft arbeid zijn deze twee gewassen een mooie combinatie.”

Een graad hogere luchtingstemparatuur

De stooktemperaturen bij chilipeper zijn hetzelfde als bij komkommer. De luchtingstemperatuur is bij chilipeper gaat vanaf 8.00 uur naar 21 graden en vanaf 12.00 uur naar 25 graden. Dat gaat met één graad per uur omhoog, waardoor de 25 graden om 16.00 uur pas is bereikt. Dat is één graad hoger dan bij komkommer. “Als het vochtgehalte lager is dan 75% mag er nog één graad bij en als het verder zakt nog één graad extra. De maximale verhoging op vocht is twee graden.”

In de pepers is luis gesignaleerd. Door twee keer sluipwespen tegen uit te zetten is het onder controle gekomen. Tegen plagen wordt iedere week preventief sluipwespen Aphidius colemani en Aphidius ervi tegen bladluizen uitgezet.

Mindere zetting coeur de boeuf

De coeur de boeuf heeft dunnere trossen. “De zetting is op borsthoogte minder door het donkere weer en de hoge plantbelasting. Ook is de bestuiving door hommels moeilijker vanwege de bloemvorm. Maximaal drie vruchten per tros is voldoende. Maar op borsthoogte is er maar één vrucht per tros. De oogst daarvan valt waarschijnlijk in de zomervakantie. Dan is er minder handel, dus hoeft het niet nadelig te zijn.”

Botrytis op stengel

Losse tomaten groeien goed weg, maar er is wel Botrytis op stengel. Een papje met Serenade wordt op de stengel gesmeerd. “De bloemzetting is hier wel goed. Alle vruchten zitten eraan. We hebben trossen van 10 tot 12 tomaten. Door de late planting zijn we niet vroeg aan het oogsten.” In week 21 is het oogsten begonnen. De start van coeur de boeuf is een week eerder gestart. “De eerste coeur de boeuf tomaten waren aan de onderkant een beetje gebarsten. Dat is nu voorbij.”

Verwarmen en luchten

Bij tomaat gaat om 21.00 uur de voornacht in met 16 graden Celsius. Op 24.00 uur naar 17 graden en 10.00 uur naar 18 graden. De luchtingstemperatuur staat om 20.30 uur ingesteld op 16,5 graden en gaat om 0.30 uur naar 17,5 graden. Om 9.00 uur is dat 20,5 graden en dat blijft de hele dag zo.

Auteur: Harry Stijger

Share this

Gert van Brakel
Gert van Brakel

Biologisch teler in Sint-Annaland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin