Doorgaan naar artikel

‘Na die paar matten heeft OWG zich niet meer uitgebreid’

“Het gewas begint weer aardig bij te trekken. Het is toch even een slagje dunner geweest”, zegt Jaap Ammerlaan in Sexbierum over zijn middeltrostomaten van het ras Roterno.

De hitteperiode heeft wel wat sporen achtergelaten. “Hier en daar is een tomaatje minder gezet en langs het pad en de gevel zie je wat neusrot. Roterno is daar gevoelig voor dus ik had de calciumgift al verhoogd. Maar het valt nog mee.” Wat hem stoort is dat de plantlengteverschillen steeds groter worden. “Dat is al begonnen toen de extra stengels werden bijgemaakt in die lange periode met te weinig licht. Maar het zijn niet alleen de bijgemaakte stengels die achterblijven” Hij heeft niet de indruk dat die zwakkere stengels veel productie kosten. “Tot eind vorige week lag de productie 1 kilo per vierkante meter voor op vorig jaar en hadden we  4 procent meer licht.”

Grote verschillen nachttemperatuur

Hij teelt overdag hoofdzakelijk nog steeds zo koel mogelijk. “Maar met die oostenwind knijp ik de ramen toch wel aan het eind van de dag door onder een instraling van 400 Watt met een vochtverhoging op de ventilatietemperatuur te gaan werken tot 0,5 graad boven de buitentemperatuur.” De voornacht staat op 14 graden ingesteld en wordt soms wel en soms niet gehaald. “Je hebt nu grote verschillen in de buitentemperatuur ’s nachts: van 10 tot 18 graden. In ieder geval mogen de ramen niet meer 100 procent open in de nacht. Om 2 uur werkt hij naar de nanacht van 17,5 graden stook en 18 graden luchten. Vanaf 3 uur uur staat er een minimumbuis in van hooguit 47 graden. “Zo realiseerde ik vorige week een gemiddelde etmaaltemperatuur van 19,7 graden, 21,5 graden overdag en 16,9 graden ’s nachts.”

Stimulerende middelen

De biologische bestrijding verloopt bijzonder goed. “We hebben geen wittevlieg. Wel heb ik wat rupsenvraat gezien op een paar planten, maar daar hoef ik nu nog niets aan te doen. Wel ga ik eind deze week een keer Luna meedruppelen voor de zekerheid, want je ziet een klein beetje Botrytis komen op de trossen die niet goed zijn weggeknipt.” Overmatige wortelgroei is ook geen probleem. “Het is gebleven bij die paar matten die we in maart al hadden gevonden. ” Zeker weet ik het niet, maar mogelijk ligt het toch aan de wortelstimulerende middelen van Ecoprotecta die hij eens in de twee a drie weken druppelt via een injectiepompje in de hoofdleiding.  Ik heb er in ieder geval een goed gevoel bij. Ik ben de teelt begonnen met de middelen van Koppert, maar ik gebruik nu  alleen hun profunda-korrels. En ik ontsmet het drainwater met UV en waterstofperoxide.”

Het einde van de teelt nadert al weer. “Volgende week haal ik er een klein kopje uit en de week erop haal ik de laatste bloei eruit zodat we eind oktober, begin november de laatste trossen gaan knippen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaap Ammerlaan

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin