De winkelprijzen voor verse groente en fruit stegen opnieuw in 2024 en zo kwam er geen correctie op de zeer forse prijsstijgingen in 2022 en 2023. Bij verwerkte groente is de prijsstijging de laatste 8 jaar forser geweest.
Dat blijkt uit CBS-jaaroverzichten van inflatiecijfers. Na 2 achtereenvolgende jaren van steeds meer dan 10% duurdere groente, steeg in 2024 de prijs voor verse groente in de winkels gemiddeld met 1,3%.
Bij vers fruit is de prijsstijging in 2024 gemiddeld 2,6%. Diepvriesgroente is opnieuw het hardst in prijs gestegen (4,7%). Sinds 2017 is de prijsstijging bij diepvriesgroente bijna 40%.
Contractprijs stijgt soms harder dan winkelprijs
De prijsstijging in de winkels gaat ook gepaard met hogere contractprijzen voor telers, zo kan worden opgemaakt uit opmerkingen van telers. Bij een aantal teelten lijkt de prijsstijging van contracten zelfs groter dan de gemiddelde prijsstijging in de winkels. Een deel van de verklaringen ligt in de teelteisen. De kostenvergoeding daarvoor betaalt Albert Heijn bijvoorbeeld uit eigen zak, zo stelt de keten zelf. Ook andere supermarktketens gaan dit jaar een meerprijs betalen voor On the Way to PlanetProof, wat mogelijk tot een verdere prijsstijging zal leiden in winkels dit jaar.
In 2024 maakte conservengroente een pas op de plaats qua prijsstijgingen. Dat jaar bleef de prijs stabiel. Sinds 2017 stegen de prijzen circa 32%. Bij zowel conserven- als diepvriesgroente speelt mee dat ook de verwerking kostbaarder is omdat er veel energie bij nodig is. Dat verklaart mogelijk de relatief hogere prijsstijgingen sinds 2017 dan voor versproduct.