Bedrijven streven naar tevreden werknemers maar uit onderzoek blijkt niet dat tevreden werknemers ook zorgen voor een hogere arbeidsproductiviteit.
Tot goed werkgeverschap behoort weliswaar het streven naar tevreden medewerkers maar voor een hogere productiviteit hoef je het dus niet doen. Dat lijkt wat onlogisch, ik heb me dan ook meer dan eens afgevraagd hoe dit te verklaren is. Totdat ik afgelopen weekend een artikel over ‘multitasken’ onder ogen kreeg. Altijd gedacht dat ‘multitaskers’ heel ijverige mensen zijn en ook dat vrouwen daar beter in zijn dan mannen. Venus zou daarvoor een gunstiger gesternte hebben dan Mars. Misschien is dat ook wel zo maar je kunt je ook afvragen of het wat oplevert en waarom mensen zo graag met verschillende dingen tegelijk bezig zijn.
Het artikel gaat daarop in. De onderzoekers stelden zichzelf de vraag: Heeft multitasken te maken met psychische en sociale behoeftes? Of is het niet meer dan een gewoonte?
Uit het onderzoek blijkt dat mensen vooral multitasken omdat ze zich er prettig bij voelen. Mensen voelen zich niet tevreden omdat ze zo lekker opschieten maar voelen zich pas goed als ze activiteiten kunnen combineren, zo concluderen de onderzoekers. Als studenten bijvoorbeeld een studieboek lezen en ondertussen tv kijken, voelen ze zich prettiger. Ook als er eigenlijk weinig van het studeren terecht komt.
Mensen blijken in het werk bij multitasken ook minder stress te ervaren. Mede daardoor leidt het patroon van het verrichten van meerdere activiteiten tegelijkertijd een hardnekkig bestaan. Het is moeilijk te doorbreken.
Dus heren ondernemers in de tuinbouw, u wist het waarschijnlijk al maar het is nu wetenschappelijk bewezen: als u mensen alleen maar eentonig werk kunt bieden, zet er een baas bij!