Doorgaan naar artikel

‘Mooie tomatenplant binnengekregen’

“Normaal planten we in de eerste week van januari. Nu hebben we er bewust voor de gekozen om al vóór de kerst de tomaten te planten, omdat we vroeger op de markt willen zijn”, zegt Johan Noordermeer van Kwekerij Noordermeer in Vierpolders.

Op 5 december zijn de laatste tomaten van de vorige teelt geoogst. “De vruchten hadden met 38 gram nog een mooie grofheid. Aan het eind van de teelt kan dat lastig zijn. Nu hadden we met niet veel licht toch een maximale grofheid.”

Meer Botrytis-druk

In het laatste fase van de teelt is de Botrytis-druk groter geworden. In een kwart van de kas hadden de planten last van deze schimmelziekte. “Het ras Valerioso is gevoeliger voor Botrytis. In een aantal tralievakken zat de schimmelziekte er lelijk in. Vooral op de plekken in de kas waar het gewas altijd al vegetatiever staat. Op 15% van de oppervlakte hadden we plantuitval.”

Van het ToBRFV-resistente ras Valerioso hadden we meer verwacht

Tegenvallende productie

“De totale productie is tegengevallen. Van het ToBRFV-resistente ras Valerioso hadden we meer verwacht, omdat de productie in onze praktijkproef van 2022 gelijk was aan Brioso. Maar tomatenras heeft het minder met minder licht gedaan. Daarom hebben we nu Shivious (Enza) geplant. Dit ras is wat generatiever.”

Een dag na de laatste oogst is het gewas versnipperd en afgevoerd uit de kas. Ook de steenwolmatten en loopfolie zijn eruit gegaan. De kas is ontsmet met 2% chloor en Horticlean en het glas is schoongespoten. De druppelslangen zijn doorgespoeld met een oplossing van waterstofperoxide en salpeterzuur. De stekers en druppelaars hebben 24 uur in een zuurbad gelegen.

Groene plant met volume

Op 21 december zijn de nieuwe tomatenplanten in een 10x10cm steenwolblok met een tussenvelletje bovenop de nieuwe steenwolmat gezet. Het is een twee stengel plant, geënte getopt op twee bladeren. “Het is een mooie plant met een goede groene kleur en waar volume in zit. We zijn tevreden over de gelijkheid van de planten, waar al een trosje in de kop zat.”

Op de eerste dag is een temperatuur van 15 tot 16 graden Celsius aangehouden. “We hebben het de eerste twee dagen rustig aangedaan met de temperatuur. We wilden eerst zien dat de kracht in de plant toenam en zijn dan pas met de temperaturen omhoog gegaan.”

Twee weken eerder geplant

Afgezien van twee weken eerder planten, houdt de teler hetzelfde teeltplan als andere jaren aan. Na het neerzetten van de planten zijn de stokjes wijder gezet, zodat er voldoende licht bij de stengel komt. Na een week zijn de planten aangebonden. De tomatenplant is op het tussenvelletje blijven staan totdat de eerste tors goed in bloei was.

Voor het scouten van schadelijke insecten zijn gele vangplaten in de kas opgehangen. Twee weken na het planten zijn Macrolophussen uitgezet voor de opbouw van een populatie. Tevens zijn Isonet-T in de kas opgehangen.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Noordermeer

is tomatenteler in Vierpolders

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin