In en rond het Noord-Hollandse ’t Veld telen de gebroeders Ad en John de Boer van A.S. de Boer circa 250 hectare vollegrondsgewassen.
Daaronder vallen 135 hectare sluitkool, verdeeld over wittekool, spitskool en rode kool. Daarnaast telen ze nog rode zaaiuien, pootaardappelen en tulpen voor de bollen. Ze hebben 5 vaste arbeidskrachten en afhankelijk van het jaargetijde 20 tot 60 losse arbeidskrachten in dienst.
Magere jaren
Van de bewaarkool werd op 1 april de laatste spitskool geleverd. Ad de Boer blikt terug op een goed seizoen met een stabiele afzet en dito prijzen. “Onze sluitkool gaat via The Greenery naar retailers en een derde van het areaal rode en wittekool gaat op contract naar snijderijen. De vrije handel loopt super. We hebben nog ongeveer een kwart van de witte en rode zitten. We profiteren van de lagere producties in Noord-Duitsland en Polen. Wij kunnen beregenen, maar hebben toch zo’n 10 tot 15% minder lagere producties. In die landen wordt in sommige regio’s van 30 tot 50% lagere producties gesproken. De prijzen liggen nu zelfs op een niveau van 70 cent per kilo. Dat zijn mooie prijzen, maar we hebben ook wel een aantal magere jaren achter de rug. Het is dus mooi om de gaten eens te dichten.”
Er zit meer onder microklimadoek dan in voorgaande jaren, dit jaar zo’n 6 hectare
Vroeg geplant
Voor het nieuwe seizoen zijn de eerste 10 hectare witte en ruim 1 hectare rode weer geplant. “Zeker voor de rode is dat al vroeg en vorig jaar was dat gezien de voorraden helemaal geen issue, maar dit jaar willen we rond half juli al weer de eerste van het veld kunnen oogsten in verband met de lopende contracten voor de snijderij. We hebben nu eenmaal veel minder voorraad zitten. Er zit daarom ook meer onder microklimadoek dan in voorgaande jaren, dit jaar zo’n 6 hectare”, vertelt Ad op 15 april. De rassen zijn Vivaldi, Perfecta en Reaction bij witte en Davaro bij de rode kool.
Bemesting en onkruidbestrijding
De grondbewerking bij de vroegste plantingen bestond uit ploegen, zo’n 2 dagen voor het planten. Kort voor het planten is nog een bewerking met de rotor-eg uitgevoerd. Het eggen en planten kan ook in één werkgang, als de omstandigheden dat toelaten.
De bemesting is tijdens het planten uitgevoerd met de vloeibare meststoffen NTS en polyfosfaat. De dosering polyfosfaat is 60 liter per hectare, die van NTS varieert van 350 tot 800 liter, afhankelijk van de soort kool, het ras en de stugheid van de grond.
Het onkruid is bestreden met Devrinol, tijdens het planten ingeëgd en kort voor het leggen van het doek is nog een bespuiting met Springbok uitgevoerd. Beregenen was op deze percelen niet nodig.
Trayplaatbehandeling
Tegen de koolvlieg werden de vroegste planten behandeld met Tracer op de tray. De volgende plantingen zullen met Verimark behandeld worden. “Bij de vroegste plantingen spelen rupsen nog geen rol, de behandeling is alleen tegen de koolvlieg. Bij de latere plantingen begint dat wel te spelen en dan is Verimark sterker op rupsen. Bovendien was de behandeling met Verimark nog niet toegelaten toen de vroegste planten werden geleverd, alleen daarom al is er toen voor Tracer gekozen.”
Auteur Stan Verstegen