Monsanto spreekt weer met BASF over de mogelijke overname van diens landbouwdivisie. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van bronnen dichtbij de besprekingen.
Door een overname zou Monsanto naast de grootste speler ter wereld in veredeling ook een van de allergrootste spelers worden in gewasbescherming.
BASF zette in 2015 €5,8 miljard om met gewasbeschermingsmiddelen. Het concern verkoopt geen zaden, wat een deal vanuit mededingingsperspectief vereenvoudigt. Monsanto was in 2015 goed voor $15 miljard (€13,5 miljard) omzet, waarvan ruim twee derde met zaden werd gerealiseerd.
Onduidelijkheid over Bayer
De besprekingen zijn een indicatie dat Monsanto het niet ziet zitten overgenomen te worden door Bayer. Laatstgenoemde legde recent een bod van $62 miljard neer. Monsanto vindt het bedrag te laag en het is onduidelijk of Monsanto en Bayer nog met elkaar in gesprek zijn.
Overname Syngenta van de baan
Eerder probeerde Monsanto zelf vergeefs het Zwitserse Syngenta over te nemen. Syngenta realiseert een omzet van enkele miljarden met zaden, maar is vooral de grootste producent van pesticiden wereldwijd. De Amerikaanse onderneming leunt in deze markt sterk op de afzet van de herbicide Roundup.
Het patent op de werkzame stof in Roundup is echter vervallen, waardoor marges op het product zeer laag zijn. Bovendien ligt het product onder de loep omdat het volgens sommige wetenschappers mogelijk kankerverwekkend is. Monsanto wil zijn gewasbeschermingsportefeuille verbreden en verdiepen, en pogingen dit zelfstandig te doen zijn mislukt.
BASF logisch alternatief
BASF leek al vanaf het begin een logisch alternatief voor Syngenta. De meeste agrochemische bedrijven geloven in de koppeling zaad en gewasbescherming, en juist BASF tot nu toe niet. Het bedrijf maakt voor de landbouw alleen gewasbeschermingsmiddelen. BASF doet wel al jaren in samenwerking met Monsanto onderzoek naar gewaseigenschappen.
Volgens Bloomberg wordt BASF een vers aandelenpakket in Monsanto belooft. De vraag is of de Duitsers dit voldoende vinden. Het is ook de vraag of de aandeelhouders van Monsanto het accepteren wanneer de voor hen lucratieve overname door Bayer niet door gaat en hun onderneming in plaats daarvan een dure overname doet.