De afdelingen Duitsland, Frankrijk en Spanje van associatie ‘No patents on seeds ‘ beschuldigen Monsanto ervan dat het documenten heeft proberen te manipuleren om aan te tonen dat een tomatenlijn met resistentie tegen Botrytis via genetische modificatie is verkregen.
Volgens ‘No patents on seeds’ is de verhoogde resistentie tegen Botrytis volgens gewone kruising tot stand gekomen en dus niet te patenteren. Monsanto zou in de loop van de patentaanvraag de tekst hebben aangepast om nog in aanmerking te komen voor patent op deze tomaat. Volgens de associatie toont nauwgezette lezing van het patent (EP1812575B1) al aan dat de tomaten niet zijn geproduceerd via overzetten van geïsoleerd DNA. Bovendien is dat zeer onwaarschijnlijk omdat de resistentie tegen Botrytis gebaseerd lijkt op de gezamenlijke effecten van verschillende genen in tomaten. De relevante sequenties zijn niet tot in detail bekend, stelt ‘No patents on seeds’.
‘Biopiraterij’
Volgens de associatie toont deze zaak aan dat het blijkbaar eenvoudig is voor bedrijven als Monsanto om de wet op patenten te omzeilen. Ze noemt het ook ernstig dat het genenmateriaal afkomstig is van een internationale genenbank in Duitsland ‘die geacht wordt het materiaal te beschermen voor verdere veredeling in het algemeen belang en om de wereldvoedselvoorziening veilig te stellen’. “Zaad nemen uit een internationale genenbank en vervolgens patenteren is pure diefstal, biopiraterij en misbruik van de patentwet”, zegt Francois Meijenberg van de organisatie ‘Erklärung von Bern’ die aangesloten is bij ‘No patents on seeds’.
‘Ongefundeerd’
In een reactie op de website hortoinfo. es weerspreekt Carlos Vicente Alberto, directeur duurzaamheid van Monsanto Europa en het Midden-Oosten, de beschuldiging als ‘ongefundeerd’. Hij schrijft dat het Europees Octrooibureau inderdaad recent heeft besloten dat het louter kruisen en selecteren- in wezen een biologisch proces- niet gepatenteerd kan worden. Maar Vicente wijst erop dat de toekenning van patent op de Botrytis-resistente tomaten volledig volgens de eisen van de EU is gegaan. Volgens hem is het voor de verbetering van rassen essentieel dat bedrijven planteigenschappen kunnen patenteren om de hoge onderzoekskosten terug te verdienen.