Op een door LTO glaskracht Nederland georganiseerde komkommerexcursie in IJsselmuiden constateerden enkele aanwezige telers dat ze graag een actievere roofmijt zouden willen hebben tegen spint.
Nu is de ervaring dat de huidige roofmijten spintplekken wel goed opruimen, maar dat ze daarna niet verder lopen. Een stukje verderop ontstaat een volgende spinthaard, waar opnieuw roofmijten voor uitgezet moeten worden. Resultaten met volvelds uitzetten vallen soms tegen omdat de populatie natuurlijke vijanden redelijk snel dood gaat.
Een teler reageerde dat elke week op spintplekken blijven introduceren van voldoende roofmijten hem veel werk en biologie kost, maar dat het hem bij het doorrekenen opviel dat hij toch minder geld kwijt was dan bij een keer volvelds inzetten en Floramite correcties. “Ook al is het druk, we maken elke week consequent twee man vrij om het te doen.”
DLV-teeltadviseur Piet van Adrichem gaf ook nog eens aan dat spintroofmijten er niet tegen kunnen als ze direct na een toepassing van Vertimec worden ingezet.
Alert blijven op Pythium
Dit jaar speelt op veel komkommerbedrijven wat Pythium, bleek bij de aanwezige telers. Van Adrichem gaf aan dat soms alleen een aantal keer met AATerra wordt gewerkt. Omdat dit middel in de mat werkt, en niet wordt opgenomen, kan de schimmel na het stoppen met de behandeling soms toch nog toeslaan.
Daarom adviseert hij na een start met AAterra ook een paar rondjes met Previcur toe te passen, wat juist wel werkt na opname in de plant. Er kan dan weer geëindigd worden met AATerra, waarbij er rekening mee gehouden moet worden dat dit laatste middel vrij scherp is en aan de wortels kan branden, wat bij meerdere behandelingen soms zichtbaar kan worden door meer chlorose.
In de zomer ontstaat op perliet iets minder makkelijk Pythium dan op steenwol. In de winter is dit echter net andersom, omdat er op perliet iets meer water gegeven moet worden. De kans op te koud gietwater is dan groter.