Voorlopig kan glastuinbouw in de Harmelerwaard door, terwijl voor het gebied vergroeningsplannen bestaan. Voor energietransitie zijn er misschien kansen met zonnepanelen, denkt fractie Inwonersbelangen.
Het gemeenteraadsbesluit van eind vorige week over Harmelerwaard biedt weinig perspectief voor glastuinders in dat gebied. De gemeenteraad besloot tot 2030 geen stappen te ondernemen in het gebied. Telers hebben daardoor geen duidelijkheid voor bijvoorbeeld investeringen. Daar komt bij dat voor energietransitie in het gebied weinig kansen zijn. Aard- en restwarmte zijn onhaalbaar. Toch denkt Inwonerbelangen dat er kansen zijn. “Er zijn al bedrijven gestopt, begrijpen we. Je kan het glas van die kassen halen en er een zonneveld van maken. Maar ik ben wel van mening dat het besluit van de gemeenteraad de tuinders weinig perspectief geeft”, zegt fractievoorzitter Hendrie van Assem.
De tuinders hoopten dat een flink woningbouwprogramma genoeg zou opleveren om de tuinders uit te kopen en mogelijk te verplaatsen. Veel woningbouw lijkt uitgesloten, omdat het gebied een extra groene functie krijgt aan de rand van Utrecht. Met uiterlijk 750 woningen is herontwikkeling lang niet kostendekkend.
Welke regelingen wel mogelijk?
De gemeente Woerden gaat nu met Utrecht en provincie Utrecht een traject in om te kijken wat voor regelingen er zijn om toch die ontwikkeling van het gebied mogelijk te maken en de tuinders te compenseren of verplaatsen. Daarbij wordt ook gekeken naar verplaatsingsregelingen die andere provincies hebben. Ook zal met de tuinders gesproken worden over hun toekomstperspectief. Willen ze verplaatsen en waarheen dan?
Uit een eerdere herontwikkeling van een gebied van tuinders in Vleuten bleek dat bedrijven vaak allemaal een andere keuze maken. Een paar bedrijven maakte de overstap naar Harmelen. Daar ligt nu 65 hectare glas, waarvan het toekomstperspectief dus onzeker is.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/