Per 1 juli zijn keuringen en certificaten nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren. Voor dat systeem zijn nu tarieven bekend.
Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft in de Staatscourant tarieven bekendgemaakt voor het stelsel van keuringen dat speciaal voor het Verenigd Koninkrijk is ontwikkeld. Dat land komt per 1 juli in het rijtje landen als Verenigde Staten en Canada, die eigen fytosanitaire eisen stellen aan import vanuit de EU en dus ook Nederland.
Niet alle partijen gecontroleerd
Als op 1 juli brexit volledig zijn beslag krijgt, zijn nieuwe fytosanitaire certificaten nodig. Dat nu bekendgemaakte keuringssysteem moet de drempels voor de Nederlandse tuinbouw om te exporteren naar het Verenigd Koninkrijk zo laag mogelijk houden. Zo is door GroentenFruit Huis in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) gewerkt aan voorraadkeuringen voor bewaarproducten als hardfruit, dus niet controle per partij.
KCB registreert erkende bedrijven
In het bedrijfscontrolesysteem kunnen erkende bedrijven ook zendingen groenten en fruit in een elektronisch systeem invoeren en laten waarmerken. Dat betekent dat keuringsdiensten niet alle partijen controleren. De diensten zorgen voor een steekproefsgewijze inspectie en houden toezicht op de kwaliteit van de eigen keuringen van bedrijven. KCB registreert daarmee de erkenning van de bedrijven.
Kosten en tarieven
De kosten voor die bedrijfscontrolesysteem zitten in de aanvraag en audit voor het bedrijfscontrolesysteem. Een eerste bedrijfsaudit kost een deelnemer € 865. Voor controle van aangesloten bedrijven in het bedrijfscontrolesysteem geldt een starttarief van € 54,08 en een tarief per minuut.