Doorgaan naar artikel

‘Minimaal zes weken koelen, dat is belangrijk’

Het terugknippen van de vroegste doorteelt, geplant op 10 augustus, werd door Sjaak Hereijgers in Zundert op woensdag 18 december afgerond.

“De kachel kan daar rond Kerstmis wel uit.” In de daarop volgende planting van 15 augustus was in die week het verwijderen van de nog hangende vruchten in volle gang. Dit gewas had toen zo’n 16.500 groeigraaduren bijeen gesprokkeld. “We moeten daar nog wel een paar weken doorgaan met stoken.”

Plantingen nog in productie

De twee laatste plantingen, van 21/22 augustus, zijn nog in productie. “De planning is die na kerst voor de laatste keer te plukken. Een van die twee teelten wordt dan meteen geruimd om plaats te maken voor een verse teelt met Sonata. Die moet rond Oud en Nieuw op de goten.” Deze planten zijn 17 en 18 november ingepakt. “Minimaal zes weken koelen, dat vind ik wel noodzakelijk om voldoende gewasstrekking te krijgen. We belichten overigens ook.”



De personeelsvoorziening is de komende weken geen probleem. De zonen van Hereijgers zijn aanwezig, voor de rest wordt de arbeidsbehoefte ingevuld met scholieren. Een groot deel van het Poolse personeel is na het inpakken van de trayplanten al naar huis gegaan, eind vorige week vertrokken de laatsten.

Slechts 20 ton

De producties zijn niet tegengevallen, constateert Hereijgers doelend op het plukresultaat tot nu toe, met gemiddeld rond de 4,5 kilo per vierkante meter. “Voor de gemiddelde prijs die het heeft opgebracht kun je geen aardbeien telen, dat merkte ik in mijn vorige bijdrage ook al op. Andere jaren kwam je in november op 6 à 7 euro per kilo uit, dat hebben we deze keer volledig gemist. Vandaag (16/12) zit de prijs op 8 euro per kilo voor de goede kwaliteit, maar de aanvoer is grotendeels opgedroogd. Op Veiling Hoogstraten stond bijvoorbeeld maar 20 ton. Van onze laatste plantingen komt hoogstens nog 2 ons per plukronde, dat stelt weinig meer voor.”



De kwaliteit is geen moment een probleem geweest. “Een paar weken geleden zijn alle afdelingen nog gespoten met Oberon, tegen witte vlieg en spint. Dat was niet direct noodzakelijk, maar is gedaan om de gewassen zo schoon mogelijk te krijgen. De afdelingen waar de pluk afgerond is, zijn behandeld met Spruzit en Pirimor, en na het knippen volgt altijd nog een behandeling met Paraat.”

Goed in rust

Hereijgers is ook tevreden over de gang van zaken rond de opkweek en het inpakken van de trayplanten, met een troshoogte van 6 à 7 millimeter. “Dat is gewoon goed.” Het inpakken startte op 2 december – “dat is laat” – om de planten voldoende tijd te geven in rust te raken. “Je moet goed kunnen zien dat de planten in rust zijn, vind ik. Het weer werkte mooi mee, want de temperatuur ging tegen het eind mooi naar beneden. We hoefden met het inpakken ook geen haast te maken: er zat geen vorst in de lucht en we hebben voldoende capaciteit om alles in 6 à 7 dagen weg te werken.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin