Minidrones die schadelijke insecten te lijf gaan. PATS voert hiermee proefprojecten uit in de sierteelt.
“We richten ons dit jaar nog op motten in gerbera’s en chrysanten”, tempert Bram Tijmons van startup PATS het enthousiasme onder groentetelers. “In die bloemkassen is de techniek makkelijker, omdat er meer open ruimte is. En het probleem is juist weer moeilijker met biologische middelen te bestrijden.”
Dat er veel interesse is onder groentetuinders, werd de mannen van PATS duidelijk op Fruit Logistica. “We stonden daar op een niet echt opvallende plek met nog meer startups, maar er kwamen een hoop tuinders naar ons toe die wilden horen wat wij voor ze konden betekenen. Het streven om in 2030 pesticidevrij te zijn, geeft nu al veel uitdagingen.”
2 jaar bezig
Dat er inderdaad een probleem is om met minidrones op te lossen, dat concludeerden 3 studenten (2 van TU Delft en Tijmons van Erasmus Universiteit) 2 jaar geleden al. Ze hielden een zogeheten validatieonderzoek naar de vraag hoe groot het insectenprobleem in de glastuinbouw is. “We zijn nu een jaar lang serieus bezig met het ontwikkelen van de techniek.”
Lees verder onder de foto.
Motten in de bloementeelt zijn vooral een probleem, omdat ze heel veel eitjes leggen op heel moeilijk te vinden en te bereiken plekken. Telers willen dat liever niet chemisch moeten aanpakken, omdat dat de biologische aanpak van andere plagen doorkruist. Daarom nu het elimineren van motten met behulp van minidrones, zodat ze sowieso geen eitjes meer kunnen leggen.
Intelligentie in basisstation
“Het idee is om alle intelligentie van het systeem te concentreren in een basisstation in de kas, dat de mot detecteert en er dan direct een minidrone op af stuurt. Die heeft maar 1 taak en is dus technisch eenvoudiger”, aldus Tijmons. Daarbij zijn de mannen van PATS zich er wel van bewust dat die ene taak nog ingewikkeld genoeg is in een kas waar het gewas hoger en weelderiger is en waarin ook nog andere vliegende beestjes, rondlopende mensen en andere obstakels aanwezig zijn.
Bestrijden Tuta Absoluta
De proefprojecten in de sierteelt zullen zeker nog dit jaar in beslag nemen. Maar ondertussen kijkt PATS al wel voorzichtig naar andere toepassingen van hun minidrones. Als eerste voorbeeld zien ze in de groenteteelt mogelijkheden voor het bestrijden van Tuta Absoluta in tomaat.