Doorgaan naar artikel

‘​Minder vrouwelijke bloemen met warme nachten’

“De teelt gaat makkelijk en ook de zetting van de bloemen is goed”, zegt Bert Doelman in De Lier.

Het vak van 5.000 m2 dat half juni met gele courgettes is aangeplant, staat er goed op. De herfstteelt staat op nieuwe steenwolmatten om de kans op Fusarium te verkleinen. “Het was snel een vol gewas met frisgroene bladeren wat goed tegen de warmte kan. De productie is wat later op gang gekomen omdat het gewas niet zo generatief maar meer vegetatief stond.” In week 30 zijn er 3 vruchten per plant/week geoogst. Doelman: “Dat is normaal, maar we hopen dat het doorstijgt naar 3,5 tot 4 vruchten per plant/week.”

“In elk oksel zit wel een bloemknop, maar als deze een mannelijke is, wordt dat geen vrucht. Vooral bij warme nachten van 16 tot 17 graden hebben we meer mannelijke bloemen. In dat geval hebben we minder vrouwelijke bloemen en dus minder courgettes. Dan is de productie lager.”

Teeltwisseling in de zomer

In juli is een vak van 5.500 m2 met gele courgettes geruimd. Daar zijn 20 juli op nieuwe steenwolmatten weer nieuwe gele courgettes van het ras Golden Glory geplant. “Het oude gewas had wel last van wegval in de productie. Dit komt door niet te stoken en geen ketel-CO2, omdat we na Passen de ketel hebben uitgezet. Hierdoor zijn de gele courgetteplanten zwakker geworden.”

In week 30 is een vak van 4.000 m2 groene courgettes geruimd. Daar zijn eind week 31 op nieuwe steenwolmatten nieuwe groene courgettes van het ras Bengal aangeplant. “Groene courgetteplanten zijn sterker en kunnen beter tegen het niet stoken en zonder CO2”, aldus de courgetteteler. Een vak van 5.500 m2 met gele courgettes is eveneens in week 30 geruimd en half week 32 op nieuwe steenwolmatten weer volgeplant met gele courgettes van het ras Golden Glory.

Zo lang mogelijk doortelen

“De oude gewassen die op het punt stonden om te worden geruimd, kregen wel een klap van de hittegolven. De jonge aanplant staat er groen en fris bij.” Bij scherpe zon doet de teler het scherm half dicht. Maar bij warm en donker weer houdt hij het scherm liever open om maximaal te profiteren van de openstaande luchtramen.

Doelman: “Zo lang de planten het volhouden, willen we doortelen tot in november. Dat zal voor de aanplant in juni wel lastig worden, zo leert de ervaring. Deze planten krijgen het in oktober moeilijk.”

De bestuiving van de bloemen gaat goed, niet alleen door de hommels maar ook door de invlieg van bijen. “In de morgen komen er bijen door de luchtramen naar binnen. Waarschijnlijk staat er een bijenkast in de buurt. Ze zijn welkom en helpen goed bij de bestuiving.”

Echte meeldauw is probleem

“De druk van echte meeldauw is momenteel hoog, mede door het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen maar ook door de teeltwisseling in vakken. Deze schimmelziekte gaat dan makkelijk over van het oude naar het nieuwe gewas.” Voor de bestrijding heeft de courgetteteler een keer gespoten met Bifasto en later met Luna. “Onze indruk is dat het laatste middel beter helpt.”

Hier en daar wordt een witte vlieg gesignaleerd, maar vormt geen probleem. “De gele vangplaten en linten werken goed en vangen veel witte vlieg weg.” Doelman ziet een enkele rups. “We bestrijden ze niet, maar vertrouwen erop dat de vogeltjes ze pakken.” Dit jaar nog geen spint en trips gesignaleerd.

Lage prijzen

Vanaf Pasen tot eind juli lagen de prijzen voor gele courgettes in het ‘rood’. Doelman hoopt de komende tijd door minder aanbod op beter prijzen.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin