Het voorspelde hete weer in week 34 zou het gewas bij gebroeders Reijm in Berkel en Rodenrijs goed aan moeten kunnen. Het is daarbij gunstig dat er aardig groei in het gewas zit, en de planten niet echt zwaar belast staan. Piet Reijm: “Dat scheelt toch. Een gewas krijgt een veel grotere klap als er veel komkommers aan hangen.”
Na een start met twee vruchten op het vijfde en zesde blad, en daarna nog eens een setje van twee vruchten, is steeds om en om gedund.
De diffuse coating op het dek levert nog steeds zijn bijdrage, maar eind week 34 wordt er een schoonmaakmiddel aangebracht zodat het eraf kan regenen. Tegen de herfst begint de hoeveelheid zonlicht toch af te nemen. “Al is het maar net wat donkerder in de kas. Niet zo erg als met gewoon krijt.”
Het is lastig aan te geven hoeveel positief effect de investering in de diffuse coating precies heeft gehad. “Het is niet hard te zeggen dat je er een paar komkommers meer door snijdt. Maar het is ook wel een bijzondere zomer, met slechts weinig echt heel hete dagen.”
Actief houden
Er wordt een etmaaltemperatuur rond de 21 graden Celsius aangehouden. “Met een goede buis erin, om toch een beetje activiteit in de planten te houden.” Die activering is vooral gebaseerd op vocht in de kas.
Producties niet overdreven groot
Bij de start van de teelt, zonder last van te warme teeltomstandigheden, is er fors geknipt. In week 33 sneed Reijm 7 komkommers. “Producties zijn nu niet overdreven groot. We hebben toch een periode achter de rug met minder licht en warmte erbij.” Een gunstige prijsvorming compenseert gelukkig het ontbreken van hoge kilo-opbrengsten.
Virusplanten
Reijm heeft een paar virusplanten gevonden. Vanwege een eerdere aantasting is voor deze teelt bewust al voor het ras Hi Force gekozen, met een mate van virusresistentie. “We hebben een paar nieuwe matten neergelegd en nieuwe stekers erop gezet. Dit hielp helaas niet zo veel. Dat viel tegen. Als is het productieverlies tot nu toe minimaal. Als het niet erger wordt dan dit, dan is het nog wel te overzien.” Er zijn nieuwe mesjes gebruikt en er worden mesjes ontsmet om verdere verspreiding tegen te gaan.
Herfst merkbaar
Ondanks de aandacht voor wat opvallende zomers aandoende dagen, begint het gemiddeld toch wat donkerder te worden richting de herfst, en wordt het gewas wat ouder. “Dat begin je te merken aan het gewas. De productie gaat toch van lieverlee naar beneden. Al maak je nog 7 vruchten per vierkante meter aan. Als die allemaal goed worden, ga je er daar dus straks ook 7 van oogsten in een week.”
Hardnekkige trips
Bij de plagen blijft trips hardnekkig. “Er zitten er niet zo veel als vorig jaar, en er zit volop biologie, maar toch zie je meer prikschade aan vruchten dan vorig jaar. Dat is het gekke ervan.” Er worden flink extra zakjes met biologische bestrijders uitgehangen om de trips onder controle te houden.
Wittevlieg blijft wel aardig onder controle. “Er zit zo veel swirskii. Die is vooral uitgezet tegen trips, maar ze lijken meer wittevlieg dan tripsen te pakken.”