Doorgaan naar artikel

Minder tomatenproductie door minder aanmaak

“Het wisselvallige weer van donker, koud, warm en licht vergt wel meer aansturing en verandering van het kasklimaat”, zegt Rob Pennings, locatiemanager van tomatenbedrijf Bryte in Tinte (Zuid-Holland).

“Normaal is het in de zomer alleen ramen open en watergeven, maar nu moeten we het klimaat meer sturen. Op koele dagen maken we de dag af met een buis om het gewas genoeg te prikkelen en het vocht de kas uit te stoken. Op donkere dagen korten we de dagen in door 2 uur voor zonsondergang af te luchten en de buisrail uit te zetten. We doen op de dag dan wel een temperatuurpiek. Bij koel zonnig weer maken we de dag zo lang mogelijk door de buizen tot zonsondergang aan te houden voor een krachtig gewas. Als het vochtdeficit hoog genoeg is, gaat de buis eerder uit.”

Weinig afkoeling in warme nachten

Op warme dagen probeert de locatiemanager daar waar het kan de koelte te pakken en de plant rust te geven. “Vocht is dan meestal geen probleem, dus de ramen kunnen open. Bij een temperatuurinstelling van 14 graden voor de voornacht is de hoge nachttemperatuur wel een probleem, omdat er geen afkoeling is. Met onvoldoende licht is dit verzwakkend voor het gewas.”

De temperatuur voor de nanacht staat ingesteld op 19 graden. “Met warme nachten is het buiten warmer en hebben de instellingen weinig zin. Maar het is niet anders en dan gaan voor zo koel mogelijk.”

Water geven op instraling

Het gewas staat er goed op. “Het is goed door de warme dagen heen gekomen. We geven water op instraling. Bij warm weer gaan we langer door tot 19.00 uur. Bij donker weer is het om 17.00 uur al klaar met water geven.”

Van een uur na zonsopgang tot een uur voor zonsondergang wordt er CO2 gedoseerd. “Als de stroomprijzen gunstig zijn, draait de wkk. Dat is veelal tussen 16.00 en 9.00 uur. De CO2 die dan vrijkomt wordt gedoseerd en anders vloeibare CO2 uit de tank. We doseren genoeg CO2, alhoewel de ppm’s in de kas niet zo hoog zijn als de ramen open staan.”

Lage plantbelasting

De plantbelasting is niet hoog en zelfs vrij laag voor de tijd van het jaar. De productie loopt achter. “Omdat het hele voorjaar donker en koel is geweest, moesten we rustig telen en zijn er niet veel vruchten aangemaakt. Daardoor oogsten we nu niet zoveel. Normaal worden in mei veel vruchten aangemaakt, die er vervolgens met een warme periode tegelijk afkomen.”

Door de nieuwe ToBRF-virusresistente rassen, cocktailtomaat Shivious (Enza) en minicherrytomaat Xavy XR (Axia), is een vergelijking met vorig jaar niet mogelijk. Aan de trossen zitten voldoende vruchten. De kwaliteit van de tomaten is goed.

Rustig met ziekten en plagen

Er zijn geen vervelende plagen in het gewas aanwezig, zoals Tuta absoluta en Nesidiocoris tenuis. De witte vlieg is wel goed aanwezig. Ook zijn er rupsen gesignaleerd. “Maar er is voldoende Macrolophus aanwezig om beide insecten onder controle te houden.” Het tomatengewas heeft ook geen last van schimmelziekten. Volgens de teler is het met ziekten en plagen rustiger dan normaal.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Rob Pennings
Rob Pennings

Teelt tomaten als locatiemanager van Bryte-vestiging Greenside in Tinte

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin