Doorgaan naar artikel

‘Minder licht dan afgelopen jaren’

“Het is halen en brengen met het zonlicht en de omslagen van donker naar zonnig weer zijn best pittig voor het gewas”, zegt Aris van der Meer van Organic Brothers in Sirjansland.

De laatste komkommers van het ras Toploader (Vitalis Biologische Zaden) zijn geplant. In week 13 zijn de eerste komkommers hiervan geoogst. Bij de eerdere planting van Proloog (Rijk Zwaan) en Dee-Gree (Vitalis Biologische Zaden) in week 5 is de oogst in week 10 al begonnen. De kwaliteit van de vruchten is goed.

Te weinig licht

Van der Meer: “Het is donkerder weer met minder licht dan de laatste 2 jaar. Op zonnige dagen is de instraling fors. Met veel instraling verhogen we de minimumraamstand met 3% om de temperatuurpieken in de kas te dempen en doorluchten te voorkomen. Want buiten is het nog relatief koud.”

De temperatuur van de voornacht die om 18.00 uur start, is 16,5 graden Celsius. De nanacht gaat om 23.30 uur in en dan wordt naar de 17,5 graden toe gewerkt. “We laten de temperatuur niet te ver en dieper wegzakken, want dat kost te veel energie om het weer op te warmen.”

Alle stamvruchten zitten er nog aan, waardoor de plantbelasting iets te hoog is bij te weinig licht

Hoge plantbelasting

Het komkommergewas in de hogedraadteelt staat er generatief op. “We oogsten om de dag. Alle stamvruchten zitten er nog aan, waardoor de plantbelasting iets te hoog is bij te weinig licht. We zitten nu op 7 vruchten en willen er eigenlijk maximaal 5 tot 6 hebben. Om de plantbelasting niet te hoog te laten oplopen, hebben we ruim gedund door twee oksel leeg te halen.”

De minder lichtgevoelige rassen, zoals Proloog en in een proef Character (Rijk Zwaan) doen het iets beter.

Groene luis

In het komkommergewas is een groene luis gesignaleerd. Deze is met het uitzetten van sluipwesp Aphidius colemani onder controle gebracht. De teler ziet parasitering.

Zicht op grove trostomaat

Bij de grove trostomaat Claudino (Vitalis Biologische Zaden) bloeit de vijfde tros. “Het gewas neemt de vruchten goed mee, oftewel ze zijn lekker grof. Onderin het gewas zit al een A-tomaatje. We hopen eind april de eerste tomaten te oogsten.”

Het trostomatengewas staat op zijn vrucht met een goede generatieve inslag. Bij de tweede tros van de tomaten, half februari, is er een extra dief aangehouden. Zowel de tros- als vleestomaten staan nu op eindafstand van 3,5 stengels/m2. Bij start van de teelt was dat 2,5 stengel/m2.

Vleestomatenplanten losgetrokken

De planten van de vleestomaat zijn eerst op de grond gezet en na 10 dagen losgetrokken. Een week daarna in het plantgat geplaatst. “Dit is een goede generatieve actie. We willen de vleestomaten niet te zwaar hebben, want dat kost te veel energie.”

Bij het indraaien wordt er een kopblad uitgebroken om het gewas open te houden. De vleestomaten worden op 3 vruchten gesnoeid en de trostomaten op 5 stuks.

Mineervlieg

In de tomaten zijn mineervliegen gesignaleerd. Deze plaag lijkt onder controle door de opkomende Macrolophuspopulatie. Vanaf week 10 zijn iedere week flesjes met sluipwesp Diglyphus isaea uitgezet.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Aris van der Meer
Aris van der Meer

Biologisch glasgroenteteler bij Organic Brothers in Sirjansland (Zeeland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin