Stivas gaat met ruim 3,3 miljoen euro Europees en provinciaal geld aan de slag om 1650 hectare grond in Noord-Holland Noord van eigenaar te laten veranderen via vrijwillige kavelruil.
De Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur diende met succes een aanvraag in voor een zogenaamde POP3 subsidie voor de verbetering van de verkavelingsstructuur van landbouwbedrijven in Noord-Holland. De komende vijf jaar zet de organisatie zich in om met actieve inzet van agrarische ondernemers 1.650 hectare grond van eigenaar te laten veranderen middels inzet van het instrument vrijwillige kavelruil. Naast verbetering van de agrarische verkaveling kunnen ook maatschappelijke doelen als natuur, water en recreatie profijt hebben van deze duurzame investering hebben. Plannen hiervoor moeten dan wel uitvoering gereed zijn zodat ruilgrond op de goede plek neergelegd kan worden.
Kadaster- en notariskosten
Met de subsidie vergoedt Stivas de komende vijf jaar aan de deelnemende boeren en tuinders de kosten van een kavelruilcoördinator en de procedurekosten zoals kadaster- en notariskosten, die gemaakt moeten worden om een akte van kavelruil tot stand te laten komen. Ook financiert Stivas 40% (tot een maximum van € 800 per geruilde hectare) mee in investeringen die de bereikbaarheid en bewerkbaarheid van de geruilde hectares verbeteren. Het overige deel is voor rekening van de ondernemer zelf.
Voordeel gunnen
Met kavelruil beoogt de stichting ondernemers te faciliteren in hun behoefte naar grotere huiskavels, minder veldkavels en dus minder rijafstand wat niet alleen tijd en brandstof bespaard maar ook de veiligheid op de wegen vergroot. Stivas directeur Erwin van den Berg ziet niet alleen voordeel in efficiëntie, maar ook in duurzaamheid. “Actief nadenken over de verkaveling van het eigen bedrijf en dat van de buren en collega ondernemers in de omgeving in combinatie met het inzetten op voldoende grond onder het bedrijf, zorgt voor een stevige basis en dus duurzame bedrijfstoekomst. Belangrijk is dat de ondernemers elkaar ook voordeel gunnen. Succes is dan verzekerd, zo is de afgelopen decennia in Noord-Holland gebleken.”