Om lijn te brengen in steeds meer verschillende duurzaamheidseisen heeft de Europese groenten- en fruitsector (met veel Nederlandse inbreng) een meetmethode ontwikkeld die de milieuvoetafdruk van telers onomstotelijk vastlegt. Tegelijk legt dit de basis voor mogelijke doelen voor verbetering van de milieuvoetafdruk bij telers.
Deze meetmethode FreshProducePEFCR is woensdag 9 april in Brussel gepresenteerd bij de Europese agf-handelskoepel Freshfel. De ontwikkeling van de meetmethode is mede met Nederlands geld (topsectorsubsidie) tot stand gekomen. Ook zijn partijen als RIVM, WUR en adviesbureau Blonk betrokken (naast partijen als Glastuinbouw Nederland, Rabobank, ABN AMRO, Royal Floraholland en AQS).
Met deze PEFCR maken we een einde aan de verwarring en administratieve last die ontstaat door de vele duurzaamheidseisen
Opvallend is dat de twee grootste Europese handelsbedrijven Dole en Greenyard ook actief betrokken zijn bij het initiatief. De Nederlandse teelt- en handelsorganisatie GroentenFruit Huis levert een grote bijdrage als initiatiefnemer. “Met deze PEFCR maken we een einde aan de verwarring en administratieve last die ontstaat door de vele verschillende duurzaamheidseisen”, aldus Richard Schouten, algemeen directeur bij GroentenFruit Huis. Stichting Milieukeur zegt de nieuwe rekenmethode te gaan beoordelen voor gebruik in haar teeltcertificaat On the Way to PlanetProof.
Nu ook aardwarmte-effect meten
De meetmethode is afgeleid van de methode die er al ruim een jaar is voor sierteelt. Wel is de FreshProducePEFCR verder ontwikkeld. Zo zijn de effecten van gebruik van aard- en restwarmte nu te meten voor de milieuvoetafdruk.
Voor sierteelt zijn er al verschillende kennisbedrijven die de meetmethode gebruiken in een rekenmodel voor telers. Telers en afzetorganisities kunnen zo tegen betaling grip krijgen op hun voetafdruk en investeringen doorrekenen. Zo zegt Greenhouse Sustainibility de nieuwe rekenmethode van de FreshProducePEFCR gelijk te gaan gebruiken in haar abonnementen. Dit bedrijf heeft buiten haar sierteeltklanten nu ook met Oxin Growers een contract om telers aangesloten te krijgen. Oxin Growers wil in 2028 alle telers aangesloten hebben, maar heeft nog geen doelen gesteld voor aanscherping van de milieuprestaties van haar telers.
Geen nieuw label
FreshProducePEFCR is dus geen nieuw label, maar een rekenmethode gebaseerd op de Life Cycle Assessment (LCA) methodologie die de milieuvoetafdruk van verse producten meet en kwantificeert. De methodologie omvat de volledige levenscyclus van producten en beoordeelt zestien indicatoren die de milieu-impact vertegenwoordigen.
Door deze geharmoniseerde aanpak kunnen ketenpartners betrouwbare en vergelijkbare resultaten genereren, hotspots identificeren en zich richten op gebieden waar de grootste impact kan worden gemaakt, stelt GroentenFruit Huis. Dit schept niet alleen transparantie in de keten, maar voldoet ook aan de groeiende informatiebehoefte van retailers, financiële instellingen, overheden, consumenten en NGO’s, aldus de koepel.