Mieren helpen de roze appelluis. Om aantasting in de appelteelt door de luis tegen te gaan kan de mier worden afgeleid.
Delphy doet sinds 2021 proeven met het voeden van mieren met suikerwater, in het project Innovatieve duurzame fruitteeltsystemen Zeeland gefinancierd door provincie Zeeland en de Europese Unie. Mieren krijgen een suikeroplossing aangeboden dat als alternatief dient voor de honingdauw die roze appelluis uitscheiden. Normaal gesproken zie je grote aantallen mieren op de honingdauw in kolonies afkomen.
Indirecte werking
De methode is geen echte bestrijdingsmethode, maar kan helpen de aantasting van roze appelluis indirect tegen te gaan. Als er veel minder mieren op de kolonies af komen, dan kunnen natuurlijke vijanden van de roze appelluis veel beter hun werk doen. Ook zullen de mieren veel minder luizen naar de toppen van de scheuten meeslepen.
Voor het deactiveren van de mieren worden suikerdispensers rond het roze knopstadium in de broek van de appelboom opgehangen. Nog wel in combinatie met een bespuiting met in de biologische fruitteelt toegelaten NeemAzal-T/S op de stammoeders.
Meer of minder dispensers
In het eerste jaar was er een groot positief effect op de aantasting door roze appelluis. Wel werkte Delphy in samenwerking met een Zeeuwse biologische fruitteler met 1.200 dispensers per hectare ofwel 1 dispenser per twee bomen. In de latere jaren is geëxperimenteerd met veel minder dispensers per hectare. Maar het resultaat met 1 op de 4 bomen of slechts 1 op de 10 bomen was veel slechter. Het is dus echt zoeken naar een balans in effectiviteit en kosten.
Meer praktijkervaring gewenst
Meer onderzoek en meer praktijkervaring zal leren hoe goed deze nieuwe methode is. Ook kan worden bekeken of het breder toepasbaar is dan alleen roze appelluis. Het is in elk geval een mooi voorbeeld van het nieuwe denken rondom gewasbescherming. Het hoeft niet altijd directe bestrijding te zijn, maar het verschuiven van natuurlijke relaties in het systeem kan ook veel brengen.