Het Ctgb heeft een uitbreiding verleend voor de toepassing van het middel Kumulus S in de bedekte teelt van tomaten, aubergines en potplanten tegen galmijt.
Galmijt is in een jaar uitgegroeid tot een groot knelpunt in de tomatenteelt. Kumulus S, een spuitzwavel, kan helpen de plaag onder controle te krijgen. Toelatingshouder BASF en de Coördinator Effectief Middelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland hebben eind vorig jaar een verzoek tot uitbreiding van het etiket van Kumulus S ingediend bij het College van toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). De kosten van de aanvraag zijn gefinancierd uit het Fonds Kleine Toepassingen dat door de overheid, landbouwbedrijfsleven en Nefyto wordt gevuld.
‘Zeldzame plaag in op grote schaal geteeld gewas’
De uitbreiding van de toepassing van Kumulus S is nu verleend op grond van artikel 51 EG 1107/2009. Dit artikel biedt de mogelijkheid om etiketten uit te breiden naar ‘kleine toepassingen’. In de regel gaat het dan om gewassen die op een beperkt areaal geteeld worden. Maar het artikel kan ook toegepast worden voor ‘klein gebruik vanwege een zeldzame plaag in een op grote schaal geteeld gewas’, schrijft Ctgb in de registratiehandleiding.
Voor de uitbreiding van het etiket van Kumulus S is geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitsonderzoek uitgevoerd. Het gebruik van het middel in de teelt van tomaat, aubergine en potplanten is daardoor voor risico en verantwoordelijkheid van de eindgebruiker.
‘Verder zoeken naar oplossingen galmijt’
“Tomatengalmijt is een groot knelpunt in de tomatenteelt, dus dit is geweldig goed nieuws. Eind vorig jaar heeft de landelijke commissie Tomaat ingezet op de toelating van spuitzwavel. Dat dit nu is gelukt is van groot belang voor tomatentelers. Het is een deel van de oplossing van dit probleem. We blijven dus verder zoeken naar oplossingsrichtingen”, zeggen Pieter Hoogerbrugge en Vincent van der Lans namens de landelijke commissie Tomaat van LTO Glaskacht Nederland.
Uitverkocht
Het middel is op dit moment uitverkocht. “Pas in de loop van 2018 komt het weer beschikbaar”, aldus LTO Glaskracht Nederland.