Bij Teboza ligt in de derde week van januari circa twee derde van het areaal reeds onder folie. “We starten daar in november al mee, nadat het loof afgestorven en geklepeld is. Vervolgens ploegen we de ruggen op en leggen we al folie.”
Alleen op de late(re) rassen ligt nog geen folie. “Daar hebben we meer speling en gaan we aan de slag als de grond ver genoeg is opgedroogd”, aldus Bert Peeters op 21 januari. Op de vroege percelen waarop minitunnels moeten komen, verkeert het plaatsen van de bogen inmiddels in een afrondende fase. “We zitten met onze voorbereiding voor het nieuwe seizoen uitstekend op schema. Met ons areaal kun je ook niet alles in het voorjaar pas doen.”
Maatregelen tegen Corona
Bij die voorbereidingen horen ook het plaatsen van plastic schermen tussen de werkplekken van de medewerkers die vanaf 1 maart de aspergeplanten gaan sorteren en verpakken in netzakken. “Dat is wel een voordeel ten opzichte van vorig jaar. Toen werden we overvallen door corona, nu kunnen we tijdig maatregelen treffen. Waar nodig zullen mensen mondkapjes moeten dragen, we zijn werk- en pauzeschema’s aan het maken en we zorgen ervoor dat al onze vervoersmiddelen aan de gestelde eisen van het RIVM voldoen. Het zal het al met al het komende seizoen opnieuw niet makkelijk maken en het brengt natuurlijk extra werk met zich mee.”
Oogstrobot Cerescon
Nieuw in het komende seizoen is dat Teboza de oogstrobot van Cerescon gaat inzetten in de bedrijfsvoering. “Het ‘plan de campagne’ is om de Sparter ruim 16 uur per dag te laten oogsten. In principe oogst de robot steeds op dezelfde percelen, in totaal zo’n 15 hectare. We gaan in twee ploegen met de robot aan de slag. Omdat de Sparter ondergronds detecteert, gaan we er nu vanuit dat we een keer in de drie dagen zullen gaan oogsten. Uiteraard zal de praktijk moeten uitwijzen of alles ook volgens plan gaat verlopen.”
Meebewegen met de markt
Hoewel de eerste asperges uit de kas alweer geoogst zijn, heeft Teboza ervoor gekozen om dit uiterst beperkt te houden. “In het grootste deel van onze kassen staat de verwarming nog op een laag pitje. Daar zijn we op 15 januari gestart met een kastemperatuur van zo’n 25 graden. In deze kassen mikken we op half februari met de eerste oogst. We doen dat dit jaar bewust zo om mee te bewegen met de markt waarin de horeca in belangrijke mate dicht is.”
Auteur Stan Verstegen
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt