In Noord-Holland is het deze zomer niet te droog. Geen droogteperikelen en het geeft ook even rust.
“Het is bedrijvig”, zegt Gert-Jan de Wit, die in Grootebroek de teelt van broccoli combineert met de trek van witlof. “Maar bij regen heb ik gelukkig even rust. Een aantal landwerkzaamheden staat dan op een lager pitje.” De Wit heeft ‘20 landjes’, percelen, rondom zijn bedrijf, waar 85 hectare broccoli wordt geplant en geoogst. 5 zijn klaar. Op het moment van interviewen, 11 juli, oogst hij Larson en Ironman, terwijl al weer 3 weken Steel wordt geplant voor oogst in augustus. Dit geldt ook voor Shard, de mogelijke opvolger van Ironman.
Vraag naar broccoli is goed
De vraag naar broccoli is dit jaar goed. Ook tijdens de warmere weken zijn geen voorraden aangelegd. Over de kwaliteit valt niet te mopperen. De Wit: “De plaagdruk van de koolgalmug is niet hoog. Dat blijkt ook uit cijfers die we van de proeftuin krijgen.” Dit betekent dat hij zich beperkt tot standaard bespuitingen met Movento en Karate.
Wekelijks worden tot 2 percelen van gemiddeld 3 à 4 hectare geplant
“Een keer is op advies gespoten tegen kleine rupsen, toen er in die droge week zoveel motten rondvlogen”, voegt hij toe. Wat zwartnervigheid betreft, neemt de teler geen risico. “De weersomstandigheden zijn wisselend, zowel wat temperatuur als vochtigheid betreft. Daarom spuiten we Folio Gold.”
Bemesting nooit standaard
Wekelijks worden tot 2 percelen van gemiddeld 3 à 4 hectare geplant. Voor 60 tot 70% is dit bekend land, maar jaarlijks komt hij ook op nieuwe plaatsen. Hierbij zit ook tulpenland. De bemesting is nooit standaard. “We hebben natuurlijk wel kennis opgebouwd dus bij een na- of dubbelteelt werken we ook op gevoel.” Bij vroege plantingen is het een kwestie van kunstmest strooien, bij latere plantingen wordt 3 weken voor het planten drijfmest uitgereden en, afhankelijk van de stand van het gewas, bijbemest.
Auteur: Marga van der Meer