Het nieuwe jaar is voor ons begonnen met een grote achterstand in ons werk. De reden?
De vele regen en de hoge waterstanden. We zitten in de buurt van een afwateringskanaal dat uitmondt in de Maas, maar de waterstand in die rivier is zo hoog dat het peil in dat kanaal ook stijgt. Het gevolg is dat er water staat tussen de ruggen, op percelen waar we dat nog nooit hadden. We hebben in het najaar van zo’n 5 hectare het loof nog kunnen verwijderen, maar we zijn toen gestopt, omdat we sporen trokken.
Achteraf gezien hadden we beter nog even door kunnen zetten, want daarna is het alleen maar slechter geworden en hebben we niets meer kunnen doen. Dat betekent dat we ook geen winterruggen hebben kunnen maken en we voornamelijk bezig zijn met water wegpompen, terwijl het nieuwe seizoen zich zo langzamerhand al aandient.
Het is de vraag of we met Pasen, dat dit jaar vroeg valt, buiten al asperges kunnen oogsten
Normaal zetten we in de eerste week van februari onze minitunnels, maar ik heb er een hard hoofd in of dat dit jaar lukt. Het is de vraag of we met Pasen, dat dit jaar vroeg valt, buiten al asperges kunnen oogsten. Het zou zo maar kunnen van niet en daarom zijn we bezig om in ieder geval in de kas alles op orde te hebben om er daar het maximale uit te kunnen halen.
Afgelopen november hebben we trouwens weer ons jaarlijkse reisje naar de ExpoSE in Karlsruhe (D) gemaakt. Ik vond dit jaar het ‘huishoudbeursgedeelte’ van de vakbeurs wel erg groot. Er stonden nogal wat standhouders met wijn, worst, kaas en likeuren en zo. Nou is Ab Hof in Duitsland iets veel groters dan bij ons, maar toch.…
Het meeste bekijks trok de NonStop Shop
Vaktechnisch sprongen er voor mij het – toevallig naar die Maas vernoemde – nieuwe ras Mosalim van Limgroup uit, de zonnepanelen op de AS Verde van Engels Innovatietechniek en de robot die asperges aan de sorteerlijn uithaalt. Dat was nog een prototype, maar ik zie er wel toekomst in. Maar het meeste bekijks trok de NonStop Shop als grote variant op de bekende verkoopautomaten. Daar stonden de mensen letterlijk voor in de rij. Natuurlijk kun je op personeel besparen met zo’n 24-uurs aanbod, maar ‘het winkeltje’ kost toch zo’n € 45.000. Dat moet je dan toch maar zien terug te verdienen. Als de voortekenen niet bedriegen, zou daar het nieuwe seizoen misschien wel een steentje aan bij kunnen dragen. Immers, het lijkt erop dat de arealen in Nederland en Duitsland verder dalen en er ook minder nieuwe geplant worden. Maar eerst maar eens zien dat we met Pasen voldoende asperges hebben.
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt