Doorgaan naar artikel

Met opgeheven hoofd failliet

Er is leven na een faillissement, leerde ik afgelopen week toen ik een echtpaar sprak dat twee jaar geleden die grote klap te verwerken kreeg.

Niet teneergeslagen of met gebogen schouders, maar strijdbaar en opgewekt. Dat had ik niet verwacht van twee mensen met vier jonge kinderen die een roerige tijd hebben doorgemaakt. Uit hun verhaal blijkt hoe moeilijk het is om een faillissement te verwerken, maar dat je er zelf heel veel aan kunt doen om weer schuldenvrij te raken. Binnen drie jaar nog wel, als je de juiste procedures volgt.

Taboe
Er ging eigenlijk een wereld voor me open. Normaal gesproken zie ik bijna dagelijks mooie nieuwe ontwikkelingen in de tuinbouw, maar ik weet bitter weinig van de andere kant. Hoe het je vergaat als je afstand moet nemen van je bedrijf. Niet dat het me ontbreekt aan interesse, maar het is nogal een taboe om erover te praten. Natuurlijk kan ik wel ‘deskundigen’ interviewen, maar de experts zijn de mensen die het overkomt. En die vertellen de dingen die ze meemaken liever aan hun beste vrienden en familie, en treden er –begrijpelijk- niet mee naar buiten.

Nooit meer
Ik hoorde een verhaal over iedere cent omdraaien, hard werken om een stukje schuld af te lossen, winkelen bij Aldi en Lidl en nooit meer terug willen keren naar schuldsanering. Dat klinkt niet zoveel anders dan de verhalen van ondernemers die op dit moment hun bedrijf hortend en stotend voortzetten. Aan de buitenkant een prachtig bedrijf met een mooie woning, maar van binnenuit kaalgeplukt. Voor sommige tuinders is zelfs de voedselbank een uitkomst in deze tijd. U gelooft het niet? Helaas, het is maar al te waar.

Ondernemersklankbord
Praten over dit onderwerp helpt en het is nodig. Ik ga dus even reclame maken voor het ondernemersklankbord dat sinds 2008 een Glastuinbouwteam heeft en momenteel meer tijd besteedt aan bedrijfsbeëindigingen dan aan adviezen om succesvol te ondernemen. Deze mensen adviseren en helpen bij het voorkomen van een faillissement en begeleiden als het toch zover is gekomen. Als je het namelijk goed aanpakt kun je na drie jaar weer schuldenvrij de draad oppakken, via de WSNP, de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Niet iedereen weet dat. Ik wist het tenminste niet. Een waar gemeend advies: stel je actief op als je in zwaar weer zit. Dan valt er nog veel te redden. En er zijn meer mensen die klaar voor je staan dan je denkt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin