Het bewaarseizoen voor witte en rode kool verloopt bij A.S. de Boer in het Noord-Hollandse ’t Veld nog steeds voorspoedig. “Het loopt goed weg en voor goede prijzen”, vertelt Ad de Boer op 27 mei.
“Voor de witte 36’ers ligt de prijs rond 80 cent per kilo, voor de rode rond 70 cent. De vraag naar wit is merkwaardig genoeg beter dan die voor rood, maar de marktsituatie van beide is al lange tijd stabiel. We moeten nog een week of vijf tot zes aan de vraag zien te voldoen vanuit de bewaring. Dan is het zo’n beetje half juli en dan hopen we de eerste nieuwe vanaf het veld te kunnen leveren. Die zijn vroeg geplant en we dachten vroeg te zijn, maar door het weertype is dat helaas weer teniet gedaan. En door er langer naar te kijken, krijg je geen vroegere kool. We zullen het moeten nemen zoals het komt.”
We dachten vroeg te zijn, maar door het weertype is dat helaas weer teniet gedaan
Gezonde gewassen
Het voordeel van het weertype zijn gezonde gewassen. “Van insecten is nog geen sprake. Die onder doek zaten, zijn natuurlijk sowieso schoon, maar in die niet onder doek hebben gezeten zijn ook nog geen insecten te vinden. We hebben er nog niets tegen hoeven te doen.”
Onkruid onder de duim
De onkruidbestrijding met bodemherbiciden lukte aardig. “Bij de eerste plantingen was de grond nog voldoende vochtig en dan is één plus één twee. Toen we het doek eraf hebben gehaald, stond er wel wat onkruid, maar eigenlijk viel het wel mee. Die gewassen waren te groot om nog te schoffelen, dus daar zijn we handmatig doorheen geweest en hebben de grootste onkruiden uitgetrokken.”
Alles beregenen
Bij de latere plantingen zonder doek was de vochttoestand van de bodem juist vrij droog. “Die hebben we moeten beregenen om ze aan de groei te krijgen, maar die gronden droogden al weer snel wit op. Daar was de werking van de bodemherbiciden dus niet optimaal. Eigenlijk hadden we daar nog een keer met de haspel overheen gemoeten, maar dat hebben we niet gedaan. In andere jaren beregenen we zo’n 10% van onze plantingen met rode en witte kool om ze aan de groei te krijgen, dit jaar zitten we wel aan 90%. Daarvoor alleen al hebben we onze capaciteit hard nodig. En twee keer kort achter elkaar beregenen vind ik ook niet ideaal, omdat de grond dan snel dicht kan slaan. Het is voor ons ook praktisch lastig uitvoerbaar om op grote percelen zo snel weer opnieuw de haspel er overheen te moeten trekken.”
De 15 millimeter regen konden we heel goed gebruiken om weer te kunnen planten
Op tijd een buitje
Inmiddels is op die latere percelen wel een keer met de trekker geschoffeld en daarvoor was de grond dan weer prima. “Als die te vochtig is, dan ben je het onkruid alleen maar aan het verplaatsen. Ik ben trouwens wel blij dat het hier de afgelopen nacht zo’n 15 millimeter geregend heeft. Dat was goed voor de planten die al in de grond stonden en we konden het heel goed gebruiken om weer te kunnen planten. Nu kunnen we daar morgen en/of overmorgen weer mee aan de slag.”
Auteur Stan Verstegen