Doorgaan naar artikel

‘Met lampen erbij egaler klimaat’

Komkommer is dit jaar veel beter door de hitte gekomen.

Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “Vorig jaar viel het directe effect tijdens de hitte ook mee, maar kwam daarna pas de ellende. Zoals allerhande virussen en spint in een verzwakter gewas.”

“Nu zit er wel een enkel wittevliegje – en een ditje en datje aan andere plagen -, maar niets overdreven. Dus wat dat betreft zijn we dit jaar veel beter door de hitte gekomen.”

Hogedraadteelt pakt goed uit

Biemans is ook blij met de beslissing om een rond 4 juli gestarte hogedraadteelt op 2,25 planten per m2 te starten, in plaats van op 2,75 planten zoals eerder gebruikelijk. “Dat is goed uitgepakt. In het begin denk je met 2,25 planten wel: dit is te schraal. Maar het gaat nu niet verkeerd. Het ras past er bij. Lausanne maakt wat grotere bladeren.”

“Je zou natuurlijk het liefst de meeste komkommers en het grootste rendement hebben door toch bijna 3 stengels per meter aan te houden. Maar met warm weer krijg je dan te veel bladafplitsing. En al die stengels moeten wel geclipt en ingedraaid worden. Je moet bij Lausanne toch 2 keer rond in de week. Anderhalf keer haal je niet met dit ras.”

Regelmaat in dunnen

Ondanks het goede weer duurde het even voordat er komkommers aan kwamen. Ongeveer 17 dagen na het planten, kon er begonnen worden met oogsten. Na het aanhouden van een enkel setje is voor de balans al snel overgeschakeld naar om en om dunnen.

Biemans: “Maar we blijven tuinders, die er het meeste uit willen halen. Je blijft toch rekenen of je, met goed weer, niet een extra komkommertje aan kunt houden via een setje.”

“Dat hebben we ook een keer gedaan, maar achteraf hadden we toch beter gewoon om en om kunnen blijven dunnen. Je kunt dan zonodig beter even wat zwaarder gaan snijden.”

Ook weer belichten

“Langzamerhand beginnen we ook weer met belichten. Nu het ’s ochtend niet zo warm weer is, moet je toch warmte creëren. Met lampen erbij geeft dat een egaler klimaat dan met alles opstoken met de buizen”, aldus Biemans.

De dagverlenging begint meestal rond 04.00 uur, op donkere dagen al rond 02.00 uur. Teelttechnisch is het daarbij tijdens minder koele nachten wel lastig dat het schermdoek dan dicht moet om lichtuitstoot tegen te gaan. “Licht-afscherming is in augustus niet verplicht, maar wij willen toch netjes met natuur en omgeving omgaan.”

Rustig met plagen

Met ziekten en plagen is het rustig. Een enkel luisje en wittevliegje. “We hebben veel vangstroken opgehangen. Die zijn effectief. Daar vliegen ze makkelijk tegenaan. Swirskii pakt ook een wittevliegje mee, maar overdreven veel hebben we niet hoeven inzetten”, merkt Biemans.

“Een invliegend luisje blijft altijd een probleem. De clippers moeten dat goed in de gaten houden. Zodat we direct pleksgewijs kunnen corrigeren zodra ze wat waarnemen. Daarmee voorkom je dat je volvelds moet gaan ingrijpen.”

In het achterste deel van de kas staat een eerdere teelt van begin mei, op 3 stengels per m2. Vanwege veel bladafsplitsing en vruchtaanleg is daar een maand geleden teruggetopt naar 2,6 stengels per m2 door er bij elke achtste plant een kop uit te halen. Begin week 35 gaat de kop er overal uit. Als voorbereiding op de opvolgende tomatenteelt die er 17 september in komt.

Tomatenteelt

Op een andere locatie staat een traditionele teelt komkommers. Vanwege virusproblemen vorig jaar is daar nu het virusresistente ras Dee Lite geplant. Biemans: “Al weet je dat je dan niet de optimale productie gaat halen.” Tot nu toe is nog geen virus gevonden. Op 12 september wordt de komkommerteelt opgevolgd door tomaten van het ras Speedella.

In een andere afdeling begint de oogst van een 12 juli gestarte tomatenteelt. “Je mist daar toch wel wat tomaten”, zegt Biemans. “Door een vrucht aan de tros die niet goed is gezet, vanwege de hete periode bij de plantenkweker en daarna bij ons op de tuin. De hommels deden hun werk wel, maar je merkt dat er toch weleens een vruchtje overgeslagen is door onvoldoende goed stuifmeel.”

Na de zesde tros is er bij 1 op 6 planten een kop uit gehaald. Voor de belasting. Bij 4,5 stengels per m2 zouden de tomaten anders te grof worden. Met plagen is het heel rustig. De afwisseling met komkommerteelten beperkt de plaagdruk.

Biemans: “Die afwisseling is waardevol. We hebben weinig last van galmijt en Tuta. Al kan Tuta ook in struiken buiten zitten. We hopen dit door goed te scouten voor te blijven.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin