Doorgaan naar artikel

‘Met de bloemknoppen komt het wel goed’

Nieuw in deze rubriek is fruitteler Joël Roks in het West-Brabantse Fijnaart, die op ruim 15 hectare appels, peren, kersen en ook wat pruimen teelt. Sinds half december snoeit hij zijn oude perenbomen.

Na een vol jaar barst het bij Conference weer van de bloemknoppen. De beurtjaargevoeligere Doyenné du Comice zit na een vol jaar wel minder onder de bloemknoppen, maar het zijn er nog steeds voldoende. Later in de maand volgt de snoei van de jongere perenaanplant welke hij voor het eerst in twee snoeironden snoeit. Als vakman heeft hij zelf een eerste snoeironde gemaakt, waarbij hij enkele dikke frametakken in zijn geheel weghaalt. “Dat vraagt toch meer inzicht, waar de losse medewerkers bij het snoeien net wat minder kijk op hebben”, aldus Roks.

Minder frametakken aanhouden

De visie op de perensnoei is in de afgelopen jaren wel wat veranderd. “Waar vroeger het aanhouden van vijf of zes frametakken normaal was, streef ik nu naar gemiddeld drie tot maximaal vijf frametakken, die dan wel wat meer met iets langer jonger vruchthout bekleed zijn.” Roks houdt bij het hoofdras Conference veel meer eenjarige scheuten aan die in het tweede jaar onder de bloemknoppen lopen en in het derde jaar vaak heel mooie grove peren geven.

Lees verder onder de foto.

Er is wat zorg over het aantal bloemknoppen. - Foto: Peter Roek

Er is wat zorg over het aantal bloemknoppen. – Foto: Peter Roek

‘Bang gemaakt’ over bloemknoppen

In de loop van januari gaat Roks met zijn medewerkers verder met de snoei van de appelbomen. “Elstar komt bij appels als laatste aan de beurt, want ik wil eerst echt de bloemknoppen goed kunnen zien. De oogst was goed, maar door vorig jaar heel veel chemisch te dunnen met ATS, MaxCel en Brevis was het ook weer niet extreem. Ik heb goede hoop dat het toch voldoende goed zit met de bloemknoppen. Misschien word je ook wel wat bang gemaakt door de voorlichters, die na een volle landelijke oogst aan Elstar waarschuwen voor te weinig bloemknoppen bij Elstar.” Na de appelsnoei volgt richting bloei nog wel de snoei van de kersen en de pruimen die je nooit in de winter snoeit.

Wachten met compost tot vorst

Wat betreft bemesting is het rustig. Het is te nat om te rijden en als het nog echt hard gaat vriezen, dan wordt de compost uitgereden. Grote kans echter dat het strooien van compost en kunstmest een voorjaarsklus onder drogere omstandigheden wordt.

Pauze in rooien en vervangen

Ook wat betreft het rooien en vervangen van aanplant is het dit jaar kalm bij Joël en Claudia Roks. “We hebben in de afgelopen jaren volop gerooid en geplant. Bij de appelbomen is de oudere aanplant van Elstar Elshof met de nieuwere verbeterde mutant van Elstar die er nu is het eerste in beeld. De oudste aanplant van Elstar staat in het negende groei-jaar en geeft gewoon nog goede producties van een goede kwaliteit dus rooien speelt nog niet.”

Roks twijfelt over de oudste perenbomen van soms meer dan zestig jaar oud. Over de productie en kwaliteit is hij nog wel tevreden, maar het plukken van een beplanting met allemaal verschillende rassen duurt gewoon langer. Voorlopig geeft hij andere investeringen echter voorrang.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Joel Roks

is fruitteler in Fijnaart (N.-Br.). Op 15,77 hectare worden appels, peren, pruimen en kersen geteeld.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin