Doorgaan naar artikel

‘Met Chinese kool op het scherpst van de snede’

Het is al ruim twee maanden vaste prik bij Wim van den Eertwegh in het Limburgse Kessel: iedere ochtend om zes uur gaat een ploeg van drie à vier mensen Chinese kool oogsten.

“We startten begin mei met de buitenoogst. De oogst in de kas was toen net klaar; dit sloot perfect op elkaar aan”, zegt Van den Eertwegh.

Er wordt ook nog steeds volop Chinese kool geplant. Tot de derde week van augustus gaan er wekelijks 15.000 planten de grond in bij de teler. “De eerste plantingen buiten waren van het ras Manoko, daarna volgde Orient Surprise en op dit moment planten we Emiko. Ook starten we vanaf half juli een proef met een nieuw ras van Wing Seed.”

Weinig weersextremen

Kwaliteitstechnisch verliep het seizoen tot nu toe vlot, geeft de Limburger aan. “Alleen in de eerste paar plantingen zat wat schot. Dit was te wijten aan de kou in april. Daarna was de kwaliteit continu super; en nog steeds. 85 tot 90% van de planten die de grond in gaan, kunnen we daadwerkelijk oogsten. Dat is veel.”

De goede kwaliteit is volgens Van den Eertwegh vooral te danken aan het feit dat dit jaar tot nu toe weinig weersextremen kende. “Het was niet uitzonderlijk warm of koud en er viel ook niet buitengewoon veel of weinig regen. Mede hierdoor is nog geen enkele planting de mist in gegaan. In juni kenden we wel enkele dagen boven de 30 graden, maar door de relatief koele nachten hadden de jonge planten hier weinig van te lijden.”

Hoge ziekte- en plaagdruk

De teler geeft wel toe dat het een behoorlijke klus is om de kwaliteit goed te houden. De ziekte- en plaagdruk is namelijk hoog. “Onder meer de koolvlieg en de knollenbladwesp liggen in deze periode op de loer. Om forse schade te voorkomen, moet je er bovenop zitten. Wij lopen daarom dagelijks met een loep al onze plantingen na. Tot nu toe gaat het goed, maar het is wel balanceren op het scherpst van de snede. En zeker als we de komende weken ook nog moeten gaan beregenen. Wanneer het gewas dan niet goed opdroogt, vergroot dat de kans op onder meer Erwinia.”

Lager saldo

De prijsvorming is volgens Van den Eertwegh, die zijn Chinese kool afzet via ZON fruit & vegetables, vergelijkbaar met andere jaren. “De prijzen zijn niet slecht, maar ik schat in dat onze kostprijs over de hele linie met zo’n 15% is gestegen. Alles is duurder geworden: gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest, brandstof, et cetera. Het seizoen is natuurlijk nog niet voorbij, maar ons totale saldo zal waarschijnlijk wel lager uitkomen.

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin