Fruittelers gebruiken organische materialen meer en meer voor verbetering van het organischestofgehalte, het vochtvasthoudend vermogen, de stimulering van het bodemleven en de mineralen toediening.
In de peren wordt het ook gebruikt ter afdekking van de onderstammen om eventuele vorstschade te voorkomen. Vooral in de afgelopen jaren met droogte wordt het positieve effect van organische stof op het vochtvasthoudend vermogen belangrijker. Verder vermindert het bij klei de scheurvorming, waardoor de grond ook minder snel uitdroogt.
Effecten onderzocht in demo
Een aantal jaar geleden hebben we de effecten van organische stof onderzocht in een driejarige demo Slim bemesten met organische meststoffen. Na die drie jaar waren effecten in de bodem zichtbaar op het gebied van bodemleven en mineralenconcentratie. Het CEC werd hoger waardoor meer nutriënten zich kunnen binden aan de bodem en de voorraad hoger is. Wel is het binnen het CEC van belang dat er door toediening niet te veel kalium en magnesium wordt toegediend, waardoor calcium wordt verdrongen.
Rundveemest en compost
Kortom, de juiste verhoudingen moeten wel in de gaten worden gehouden. In de variant met de vaste fractie rundveemest en compost is het bodemleven het meest toegenomen. Dus het bodemleven wordt actiever bij aanvoer van organische meststoffen. Hierdoor komen nutriënten beter vrij.
Opbrengsten, ziekten en plagen
Voor effecten op opbrengst en ziekten en plagen was de demo echter tekort. Organische mest is dus echt een zaak van de lange termijn. Echter heeft de organische stof zoals eerder beschreven een bufferende werking waardoor het de opbrengst wel ten goede komt.