Glastuinbouwbedrijven krijgen twee jaar langer de tijd om te investeren in waterzuivering.
Voor kleinere bedrijven en clusters van bedrijven met collectieve oplossingen komen soepeler regels. Dat is de uitkomst van het hoofdlijnenakkoord waterzuivering in de glastuinbouw. Staatssecretaris van Intrastructuur en Milieu Wilma Mansveld heeft het akkoord naar de Tweede Kamer gestuurd.
Naar voren
In plaats van 75 procent waterzuiveringsplicht in 2016 is de nieuwe norm nu 95 procent waterzuivering in 2018. Voor de glastuinbouw lijkt dat pure winst, maar die maatregel van 95 procent waterzuivering bestond al voor 2023. Dus die norm is naar voren gehaald.
Bedrijven die willen investeren in collectieve waterzuivering hebben tot 2017 de tijd om aan te tonen dat het plan haalbaar is. In dat geval krijgen de telers tot 2021 om te investeren in collectieve waterzuivering.
Ook voor kleinere bedrijven moet nog een aparte regeling komen. Het lijkt erop dat de staatssecretaris er van uit gaat dat installatiebedrijven de vraag naar waterzuivering niet volledig kunnen invullen de komende twee jaar.
Uitzondering
Met LTO Glaskracht Nederland, de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto), de Unie van Waterschappen (UvW), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Stichting Natuur en Milieu en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is op 22 september 2015 een bestuurlijk overleg gevoerd. Natuur en Milieu heeft het akkoord daar niet ondertekend. De organisatie duldt geen uitstel van de zuiveringsplicht.
Volgens de koepel voor middelenfabrikanten Nefyto is het ook goed nieuws voor de fabrikanten, omdat middelen behouden blijven. Toelatingshouder Ctgb ging al steeds vaker waterzuiveringeisen stellen voor toelating op het etiket. Er is nu een koppeling gemaakt tussen de waterzuiveringsmaatregel en het toelatingsbeleid.