Doorgaan naar artikel

‘Meld vogelschade altijd, ook particulieren’

Bij harddfruitteler Johan van Waes in Schoondijke is de strijd tegen spreeuwen aangebroken.

“Voorheen mocht je ze doden. Nu mag je ze vangen en elders loslaten, maar dat vraagt erg veel tijd.” Van Waes is bepaald niet blij met de stichting Faunabescherming. “Die speelt hierin een nare rol. Ze vechten iedere aanvraag voor een vergunning aan.”

Ooit hadden fruittelers daar rechtstreeks overleg over. “Maar nu moet je naar de voorzieningenrechter. Ze dwingen je tot een procedure. Wij tonen daar aan dat er geen andere oplossing is, maar zelf verschijnen ze niet. Dat werkt toch niet? Men noemt het democratie, maar het zijn niet anders dan vergadertijgers die mensen met reële schade tegenwerken.”

Periode kraaienschade breekt aan

Nu breekt voor het fruit de periode van kraaienschade aan. “Meld die schade altijd”, zegt Van Waes, “Anders kun je nooit aantonen hoe ernstig die overlast is. Ook al ben je als tuinder niet opgeleid om ambtelijke acties uit te voeren, doe het toch.”

Van Waes sprak zes particulieren in het dorp waar kauwen hun fruitbomen ‘finaal hadden geplunderd’. “Het is heel jammer dat ze niet weten dat ze die schade kunnen melden. Nu blijft die schade onbekend.”

Kauwen mag je schieten

“Kauwen mag je schieten, maar ze zijn slim. Een keer schieten en ze weten waar ze niet moeten zijn.” Vangkooien plaatsen is een oplossing, maar dat mag weer niet. “Daar moet je een vergunning voor aanvragen met acht A4‘tjes en dan krijg je ook nog eens een controleur op je dak. Dat is teveel gevraagd. Als tuinder voel ik me in een wereld van bureaucratie gevangen in papier.”

Auteur: Theo Brakeboer

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin