“Het auberginegewas staat iets te generatief om het najaar in te gaan, daarom willen we de koppen wat meer laten groeien”, zegt teler Rob van der Knaap van PandA in Honselersdijk.
“Voor wat meer vegetatieve groei gaan we in de nacht de uitstraling beperken door vanaf 23.00 uur tot zonsopgang het schermdoek voor 80% te sluiten.”
Meer waterstofperoxide doseren
In juli is het bedrijf overvallen door crazy roots. Deze overmatige wortelgroei, veroorzaakt door de bacterie Agrobacterium rhizogenes, is toen in de eerste perlietmatten opgetreden. In week 31 is de hoeveelheid waterstofperoxide in de watergift opgehoogd. Normaal is de concentratie bij de druppelaar 10-15 ppm; nu is dat 80 ppm.
“De waterstofperoxide zorgt ervoor dat er meer zuurstof in de perlietmat komt. Dat helpt de crazy roots te bestrijden, omdat de bacterie het meest gedijt bij een zuurstofarme omgeving. Nadat we meer waterstofperoxide zijn gaan toedienen, zien we dat de bacterie niet meer groeit en onder controle komt. Het gaat de goede kant op.”
Perlietpotten
Vorig jaar is crazy roots niet opgetreden. Mogelijk heeft dit te maken met een verschil in de teelt. Nu zijn de plantpotten van steenwol; vorig jaar waren deze van perliet. “Steenwolpotten zijn natter dan die van perliet en bevatten dus minder zuurstof, waardoor die bacterie er zich waarschijnlijk makkelijker nestelt.”
Goede productie
In de maand augustus is er rond de 2 kilo aubergine per vierkante meter per week geoogst. “Dat is wel maximaal voor deze maand, want na week 30 gaat de productie wel omlaag. In week 32 was het donker weer en haalden we 1,8 kilo per vierkante meter. Als de zon blijft schijnen, komen we weer boven de 2 kilo. Stabiel warm zomers weer met een lekker zonnetje is goed voor aubergineproductie.”
De vruchtzetting en vruchtkwaliteit zijn goed. “De aubergines zijn minder zwaar. Nu is nog maar 30% 400 gram. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt rond de 350 gram. De prijzen voor de aubergines zijn goed. Tot nu toe draaien we een goed jaar.”
Probleem met wantsen
Trips en witte vlieg zijn goed onder controle door de inzet van roofmijt Amblyseius swirskii. Met wantsen op de tuin ligt dat moeilijker. “De wantsen vliegen makkelijk de kas in en prikken de koppen aan. Deze koppen vallen dan weg en de planten moeten dan een nieuwe kop maken. Dit kost toch productie.”
Luis is bestreden door een paar keer met Verimark te spuiten. Dat heeft goed geholpen. Ook is er in mei het 14-stippelige lieveheersbeestje (P14) uitgezet. “Deze luisbestrijders doen het goed.”
Auteur: Harry Stijger