Parus Europe werkt in de buurt van Moskou aan een meerlagig systeem voor de teelt van aardbeien met ledlicht. Het kasoppervlak is 10 hectare, aldus Sandro van Kouteren van Parus-Europe in Oude Meer.
In de kas die nu in Rusland wordt gebouwd, komen 3 teeltlagen met een totale teeltoppervlakte van 30 hectare. Het project volgt na een proef van 1 hectare, aldus Sandro van Kouteren van het in Noord-Hollandse Oude Meer gevestigde bedrijf Parus-Europe. Het in ledtoepassingen gespecialiseerde moederbedrijf is Zuid-Koreaans en actief in Azië en in de Verenigde Staten. De Europese vestiging bestaat sinds 2014.
De stellingen in de proefkas zijn in eigen beheer geconstrueerd om de ledproef mogelijk te maken. Die teelt – vanaf oktober 2017 – pakte technisch goed uit.
Waterkoeling
De ledarmaturen – met een vermogen van 300 watt – zijn watergekoeld. Volgens Van Kouteren is dat gunstig omdat ledlampen nog relatief veel warmte produceren: 60% van de energie wordt omgezet in warmte. Het koelen van de verlichting zorgt – behalve het voorkomen van ruimteopwarming wanneer dat ongewenst is – voor een hogere lichtemissie en voor een langere levensduur van de lampen. In vergelijking met niet koelen verdubbelt de levensduur, aldus Van Kouteren. De door de waterkoeling vrijkomende warmte kan gebruikt worden voor andere doeleinden.
De lichtarmaturen zijn uitgerust met apart regelbare ledlampen voor rood, verrood en blauw licht. Daarmee is de samenstelling van het licht is af te stemmen op de teelt.
Eerste mobiele container meerlagige teelt in Nederland
In Nederland wordt gewerkt aan een eerste mobiele container voor de meerlagige aardbeienteelt met led, in opdracht van een teler. Daarnaast liggen er enkele aanvragen voor het systeem van Nederlandse belangstellenden.
De mogelijkheden om onder volledig geconditioneerde omstandigheden gewassen als aardbeien te telen, heeft in Nederland geleid tot de oprichting van het bedrijf ISN Van Meer bv, wat staat voor ‘Indoor Strawberry Nurseries Van Meer’. Initiatiefnemer is Robert van Meer uit Etten-Leur. Zijn bedrijf is gericht op de ontwikkeling van teeltconcepten om te kunnen telen in (de buurt van) steden waar de voedselproductie niet vanzelfsprekend, maar markttechnisch gezien wel interessant is, geeft hij in een toelichting aan. Zo’n concept kan bestaan uit de opzet van een volledig geconditioneerde teeltomgeving, waarbij de invloeden van buitenaf volledig geweerd worden, desgewenst tot en met de aanlevering van plantmateriaal en de begeleiding van de teelt. “Net wat gewenst is, dat kan dus gaan tot en met een compleet turnkeyproject.”