Het kabinet geeft duurzame energieprojecten meer stikstofruimte en repareert vrijstellingen onder de oude regeling.
Door projecten te bundelen, valt de tijdelijke extra stikstofuitstoot van het ene project weg tegen de winst die bij andere wordt geboekt. Grote warmteprojecten voor onder meer de tuinbouw in Zuid-Holland, zoals de Leiding door het Midden naar Den Haag (met vertakkingen naar tuinbouwgebieden), moeten de stikstoftoets nog doorstaan. De stap van het kabinet kan voor dit project grote voordelen opleveren.
Niet alleen bouwers en boeren hebben last van de stikstofcrisis, ook de bouw van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten loopt gevaar. De aanleg levert tijdelijk extra stikstof op en dat kan Nederland zich niet meer veroorloven sinds de rechter een streep heeft gezet door het compensatiebeleid van het kabinet.
Cruciaal voor klimaatdoelstelling
‘Stikstofminister’ Carola Schouten (Landbouw) wil dat niet laten gebeuren. Duurzame energieprojecten zijn immers “essentieel om de klimaatdoelstellingen van het kabinet te halen”, schrijft ze aan de Tweede Kamer, maar zorgen op de lange duur ook voor minder stikstof. Ze wil daarom projecten bundelen, zodat “individuele projecten kunnen leunen op de beoordeling die op het niveau van het totale programma is gemaakt”.
Vrijstelling repareren
Schouten komt ook mensen tegemoet die onder het oude stikstofbeleid een bouw- of ander project netjes hebben aangemeld en door de lage stikstofuitstoot een vrijstelling hadden verdiend. Die vrijstelling is door de uitspraak van de rechter vervallen, maar dat valt hun niet aan te rekenen, vindt de minister. Ze gaat deze vergunningen alsnog legaliseren.
De meeste andere aangekondigde maatregelen om weer binnen de stikstoflimieten te raken, worden nog onderzocht of uitgewerkt. Het kabinet hoopt vandaag de stikstofwet door de Eerste Kamer te loodsen. Met de steun van de SGP en de Groep Otten en mogelijk die van 50PLUS, lijkt daar zicht op.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/