Doorgaan naar artikel

‘Meer regelmaat in zetting paprika’

Bij firma Duijnisveld in Nieuwveen is, zoals bij de meeste teeltbedrijven, te merken dat de donkere periodes en weersomslagen hun invloed hebben gehad op de productie.

Ruud Duijnisveld: “Het zullen geen topproducties worden, maar het valt mij nog niet helemaal tegen. De huidige paprikarassen kunnen er goed mee dealen.”

De geoogste kwaliteit is goed. Ook dat hangt deels samen met de nieuwe generatie rassen. “Daarmee hebben we toch een stap vooruit gezet in kwaliteit. Met de oudere rassen had je voorheen in het tweede zetsel makkelijk oortjes en knoperige vruchten, en rond deze tijd neusrot. Tegenwoordig kom je alleen bij heel hoge temperaturen nog een klein beetje neusrot tegen.”

Zo’n vijf tot tien vruchten/m2 per week, dat is mooi

Nu het vrij zware tweede zetsel eraf is, ziet de teler regelmaat ontstaan in de zetting. “Zo’n vijf tot tien vruchten/m2 per week, dat is mooi. Dat komt deels ook door de verschillende plantdata. Die wekelijkse 1 kilo/m2 is prettig in de zomerperiode voor de planning van de arbeid en voor het gewas zelf.

Groeizamer gewas

In het voorjaar stond het gewas aan de generatieve kant, wat tijdens die donkere periode ook best wenselijk was. “De laatste weken komt er meer groei op. Buiten zie je alles groeizamer worden, dan zie je dat in de kas vaak ook gebeuren. Het tweede zetsel is er in de afgelopen weken af gekomen. Dan krijgt de plant wat lucht, waar je mooi gewasherstel op krijgt. Want je wilt een lekker groeiend gewas dat klaar voor de zomer staat. Het biedt ook weerbaarheid aan de planten. Een zwakkere plant is bijvoorbeeld gevoeliger voor stengelfusarium.” Op scherpe dagen wordt vrij makkelijk geschermd, om het gewas te beschermen tegen te veel zon. Dat gebeurt boven de 630 watt instraling.

Afluchten in warme nachten

De temperatuurinstellingen staan ingesteld op 20,5 graden Celsius overdag en 19 graden in de nacht. “Zeker met warme dagen en nachten proberen we met afluchten naar die 19 graden te komen in de zomer. En als de temperatuur in de nacht boven de 14 graden blijft, dan zetten weer er een paar procent lucht in, voor luchtverversing en om het niet te vochtig te laten worden.”

Voordeel extra CO2 afwegen

Met CO2 doseren is het afwegen welke kosten nog lonend zijn om productieverhoging te realiseren. “Met lage stroomprijzen tussen de 0 en 30 euro per MWh kun je de wkk niet of nauwelijks meer laten draaien. Je kunt de ketel dan nog op een laag standje laten draaien. Maar dat kost zo’n 20 cent per kilo CO2. Het is zeer de vraag of de extra productie daar tegen opweegt. Want als de ramen open staan, moet je wel heel veel kilo’s CO2 doseren om de CO2-niveaus bijvoorbeeld 100 ppm omhoog te brengen. We hanteren nu het standpunt dat we wel altijd minimaal de 400 ppm buitenwaarde willen vasthouden, anders ga je echt productie inleveren. Met die instelling zie je de ketel dan af en toe even aanspringen.” Binnenkort verwacht Duijnisveld op één van de teeltlocaties aansluiting op het OCAP-netwerk te krijgen, wat extra ruimte gaat bieden om CO2 te doseren.

Grondige aanpak trips effectief

Met de plaagbeheersing gaat het best goed. “We hebben de laatste maanden weinig hoeven spuiten. In het voorjaar hebben we niets hoeven doen, behalve een keertje Tepeki om de luis af te remmen. Deze week zagen we wel te veel nestjes met luizen, en hebben we Verimark moet gebruiken. Want je wilt niet dat het te vet gaat worden.”

In een paar kassen zit spint, maar de biologie weet die goed onder controle te houden. Hooguit wordt heel pleksgewijs iets gecorrigeerd. Op een paar plekken zijn rupsen gevonden, en is het Bacillus preparaat DiPel ingezet.

“In maart hadden we twaalf planten met tomatenbronsvlekkenvirus gevonden. We zijn daar toen direct bovenop gesprongen, en hebben trips onderdrukt met heel veel Orius. Dat heeft goede gevolgen gehad. We hebben verder geen virusplanten meer gevonden.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Ruud Duijnisveld
Ruud Duijnisveld

Rode paprika teler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin