De paprikagewassen op de locatie van VGT in het Zeeuwse Westdorpe staan regelmatig belast.
Koen Neyens: “We hebben nog weinig licht gehad. Dat zie je in de kas. De productie is minder dan vorig jaar. Wel zie je een wat lagere en meer regelmatige plantbelasting. Dat heeft ook weer zijn voordelen. Daar krijg je groei van en een mooiere vruchtvorm.”
Toenemend licht
“Het is nu een beetje wachten op de lente.” De eerste signalen daarvan zijn merkbaar. “Ondanks het mindere buitenlicht voelt het de laatste weken iets beter aan in de kas. Het gewas begint harder te groeien.” Toenemend licht betekent dat er binnenkort wat meer gewaswerk zal gaan komen. Momenteel wordt al iets ruimer getopt, zodat de vruchten bedekt blijven.
Instraling wegschermen
De momenten dat er ineens toch veel instraling was, bij een sterke weersomslag, is zon weggeschermd door de dubbele schermdoeken tegen elkaar in gedeeltelijk dicht te trekken, zodat directe felle instraling op de vruchten vermeden werd. Of de doeken daartoe iets overlappen en hoeveel, hangt onder andere af van de windrichting, de stand van de zon, en de richting waarin de kas gebouwd is. “In sommige kassen is overlappen niet echt nodig.”
We proberen met weinig energie te telen
Lichtafhankelijk stoken
Er wordt heel lichtafhankelijk gestookt en gelucht. Bij voldoende licht mag de etmaaltemperatuur oplopen tot 22,5 graden Celsius, wat vooral bepaald wordt door de ventilatietemperatuur. Met de koudere nachten wordt er nog steeds intensief geschermd. “We proberen met weinig energie te telen.”
Er wordt zuivere CO2 toegediend. “Tot nu toe zijn de ramen nog vrij veel dicht geweest. Daarom is CO2 nog niet echt een beperkend probleem geweest.”
Bassins goed gevuld
Het beperktere buitenlicht heeft ook zijn invloed op de watergift. “Tot nu toe zijn we heel zuinig geweest met watergeven. We letten er met het watergehalte op dat de mat voldoende inteert.” De combinatie van minder watervraag en anderzijds veel regen maakt dat de waterbassins goed gevuld zijn. “We gaan met hogere waterniveaus richting de zomer toe dan we gewend waren in de afgelopen jaren.”
De EC schommelt vrij stabiel tussen de 2,2 en 2,5 mS/cm. “We hebben daar nog weinig correcties op gedaan.”
Veel dank aan Aphidoletus
Bij de plaagbeheersing heeft de biologie zijn rol goed opgepakt. Luis is onder controle. “Vooral met dank aan de Aphidoletus. Die doet zijn werk goed. Maar daarnaast wordt er nog een heel leger natuurlijke vijanden tegen luis ingezet.”
Spint is eveneens onder controle. Het is daar zaak om alert te blijven, en haarden snel te signaleren. Daar wordt dan extra Phytoseiulus bijgestrooid.
Auteur: Peter Visser