De invoer in de EU van peren van het Zuidelijk Halfrond viel afgelopen voorjaar bijna 20 procent kleiner dan een jaar terug. Dit gaf meer ruimte voor de consumptie van lokaal in de EU geplukte peren.
Een grotere export van Nederlandse peren naar landen als Engeland, Duitsland, Polen, Tsjechië en Italië compenseerde in het afgelopen seizoen voor een belangrijk deel de weggevallen export naar Rusland. Vooral vroeg in het verkoopseizoen (vorig najaar) zijn veel Nederlandse peren verkocht in Europa tegen lage prijzen. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van GfK cijfers.
De export van Nederlandse appels en peren viel in de eerste helft van 2015 zeventien procent lager uit ten opzichte van 2014. Een groot deel van de oogst werd tegen lage prijzen eind 2014 al verkocht. Een lager aanbod door een koud voorjaar is de oorzaak van drie procent minder export van groenten in de eerste helft van 2015.
De consumptie van vers fruit in Nederland is vrijwel stabiel. De gemiddelde prijs die de consument voor een kilo vers fruit betaalde, daalde met 2 procent. Prijsacties en media-aandacht stimuleerden aankoop paprika, tomaat, appel en peer
Nieuwe markten
Afgelopen jaar openden Brazilië en China hun grenzen voor peren. De afzet van appels en peren in India, Zuid-Afrika en Colombia zijn in een vergevorderd stadium. Ook is er exportgroei op een aantal opkomende markten zoals in het Midden Oosten (o.a. Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi Arabië, Qatar). De volumes zijn hier vooralsnog laag, maar dit jaar groeit de export uit Nederland naar deze regio sterker dan ooit (+40%). Bedrijfsleven en overheid werken hard aan het openen van nieuwe markten. Vaak moeten er eerst fytosanitaire akkoorden worden gesloten voor een nieuwe markt kan worden betreden.