Steeds meer vollegrondsgroenten gaan de grond uit. Maar ook voor blauwe bessen en hardfruit wordt gezocht naar nieuwe teeltsystemen. Daarbij komt meer kijken dan alleen teelttechniek.
Het is inmiddels al weer zeven jaar geleden dat voorzichtig is gestart met een demo-achtige opzet van een slateelt op water. Goten waren dat indertijd. In afgelopen zeven jaar is gezocht naar de mogelijkheden van teelt op water en randvoorwaarden waarin dit moet gebeuren.
Ook de overheid en topsectoren ondersteunen de zoektocht, die wordt uitgevoerd in het programma ‘Teelt de grond uit’. Ongeveer 4 jaar geleden hebben ook de eerste voorlopende telers de stap gezet naar het inrichten van een ‘uit de grond’ teeltobject op het eigen bedrijf. Het doel van deze telers is vooral ervaring opdoen met de ambitie om producten te produceren die beter, schoner, mooier en unieker zijn dan de producten die nu geproduceerd worden. Het gaat hierbij allang niet meer om sla alleen maar ook om prei, kruiden, blauwe bessen, laanbomen, appels, lelies, zomerbloemen en ik vergeet er vast nog wel wat.
Afnemers conservatief
De afnemende partijen blijken in de afgelopen periode nogal conservatief in het leven te staan. Het is pas sinds dit jaar dat een aantal groentesnijderijen met regelmaat producten afnemen, die geproduceerd zijn op een drijvend systeem. Deze producten worden ook consequent beoordeeld op droge stof, residu, zand enzovoort. Daarmee geven deze groentesnijderijen aan een aantal voordelen te voorzien van producten geteeld op een ‘uit de grond’ systeem, waarmee ze onderscheidend in de markt kunnen zijn of een lagere kostprijs kunnen realiseren. De analyse van de gegevens van de snijderijen gaan de komende tijd plaats vinden.
Voor de voorlopende telers is deze actie vanuit marktpartijen een mooie opsteker voor de geïnvesteerde energie en innovatiegeld van de afgelopen jaren. Daarmee is er nog geen rendement. Maar draagvlak vanuit de klant betekent in ieder geval een perspectief op rendement.
Meer dan techniek
Tijdens de Tuinbouw Relatiedagen in Venray wordt ‘Teelt de grond uit’ uitgebreid voor het voetlicht gebracht in het parallelle symposium teeltsystemen. Mooi om te zien is dat niet alleen de technische route van teeltsystemen aandacht krijgt maar ook het agro-ecologische spoor met adequaat bodembeheer als teeltsysteem. Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven is te vinden op www.teeltdegronduit.nl.