Bij het paprikagewas van Michiel Koolhaas in Bergschenhoek zitten de eerste paprika’s er aan.
“Vanwege het donkere weer wel iets later dan we hadden bedacht, zoals bij iedereen, maar het is uiteindelijk toch wel goed gekomen.” De planning voor de eerste zetting was week 3, maar het werd uiteindelijk week 5.
Het gros is gezet op het derde en vierde oksel, met de meeste op het vierde. Daarna is gedund. “We hebben er één erboven weggehaald. Daarna mocht hij weer verder zetten. Regelmatig zet hij een vruchtje daarboven weer. Dat hoort eigenlijk dus ook nog bij het eerste zetsel, maar je spreidt de plantbelasting iets.”
Koolhaas is net klaar met vruchtdunnen. Nu begint hij voor de eerste keer met indraaien, nadat de stengels bij de voorgaande ronde nog met clips waren vastgezet.
Meer gewas
Het doel was om in het voorjaar wat meer gewas te krijgen bij Allrounder. Daarom is er meer op groei gewerkt dan vorig jaar. “Dat is gelukt en goed uitgepakt. Het is goed bevallen. We hebben minder wegval van stengels en we zien meer stengelgelijkheid.”
Doods klimaat voorkomen
De voornacht van 18 graden Celsius wordt tot 01.00 uur doorgetrokken, om daarna in één rechte lijn omhoog gehaald te worden richting de dagtemperatuur van 20 graden. Het schermdoek gaat open zodra dat kan, om een te doods klimaat te voorkomen. “Ook op een bewolkte dag gaat het toch open. Daar ontkom je niet aan. Anders wordt het toch te vochtig.”
Meer wortels bovenin mat
De watergift staat ingesteld op twee keer de hoeveelheid licht. Met de Cultilene ReaXion-matten, die dit jaar de voorheen gebruikte Basalan-matten opgevolgd hebben, ziet Koolhaas meer wortels bovenin de mat. “Dat komt omdat deze mat anders gelaagd is. De toekomst zal uitwijzen of die wortels ook duidelijk beter zijn voor het gewas en de productie.”
Zakjes uitgehangen
Er zijn nog geen ziektes of plagen waargenomen. Preventief zijn al zakjes met cucumeris en californicus uitgezet.