Doorgaan naar artikel

‘Meer energie in kennisontwikkeling zonder PT’

Het is mooi om te zien wat er gebeurt als bestaande structuren wegvallen. De afgelopen weken heb ik wat tijd gestopt in gesprekken met toeleveranciers in de vollegrondsgroente.

Vaak kwam daar het onderwerp kennis aan de orde. Een aantal van de toeleveranciers ziet zichzelf niet alleen als toeleverancier van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen maar ook als leverancier van kennis. Dat er van daaruit een discussie ontstaat over de onafhankelijkheid van kennis is logisch maar dat valt buiten waar ik het over wil hebben.

De toeleveranciers hebben allemaal op hun eigen wijze, al dan niet samen met anderen, een mogelijkheid gevonden waarbij ze kennis ontwikkelen. Soms met als doel om de eigen buitendienst te informeren maar dikwijls ook om algemene kennis op te doen die niet direct gebruikt kan worden maar wel iets toevoegt aan het kennisniveau van het bedrijf zelf.

Met het verdwijnen van collectieve kennisontwikkeling door de productschappen blijkt de energie bij toeleveranciers toe te nemen. Dezelfde ontwikkeling is te zien bij voorlopende telersgroepen die zelf initiatieven nemen en investeren in kennisontwikkeling. En dit samen met elkaar en partners oppakken. Het is mooi om te zien dat de basis voor samenwerking tussen ondernemers ligt in de studieclub.

Wanneer de toeleveranciers en telers los van elkaar kennis ontwikkelen, ontstaat er weliswaar veel kennis maar gebeuren er naar verwachting ook dingen dubbel. Het is daarom zaak om gebruik te maken van de gezamenlijke behoefte aan kennisontwikkeling. Dat daarbij verschillende doelstellingen moeten worden gerealiseerd, is niet zo erg, zolang het maar wederzijds bekend is. Daar moet een mouw aan te passen zijn.

Voor de partijen die van oudsher gefocust zijn op collectieve kennisontwikkeling is de omslag lastiger te maken. Zoeken naar behoefte aan kennis en energie om deze te ontwikkelen is een nieuwe vaardigheid die leunt op flexibel opereren in een breed netwerk op basis van ondernemerschap. Daarbij is ook de openheid en de verspreiding van kennis een punt dat van groot belang is. Het is logisch dat de partijen die energie en geld stoppen in kennisontwikkeling ook de kennisvoorsprong krijgen. Of deze voorsprong wordt benut voor een beter rendement is aan het ondernemerschap. Achterover leunen en ervan uit gaan dat het toch wel geregeld wordt, is geen optie.

Geconstateerd moet worden dat kennisontwikkeling niet stil komt te staan met het verdwijnen van collectieve financieringsinstrumenten. Er gebeurt nog meer dan in het verleden alleen is het niet voor iedereen zichtbaar. Actief meedraaien in een studieclub lijkt wel een belangrijke voorwaarde om gebruik te kunnen maken van nieuwe kennis.

Share this

Afbeelding
Ulko Stoll

initiatiefnemer Vollegrondsgroentenet.com

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin