Kwaliteitsklassen voor groenten en fruit moeten waar mogelijk versoepeld worden, omdat een steeds kleiner middelenpakket vaker zal leiden tot afkeuring in vollegrondsgroente en akkerbouw.
Een motie hiervoor is door zes partijen ingediend in de Tweede Kamer (ChristenUnie, D66, PvdA-GroenLinks, CDA, NSC, SGP). Volgens indiener Pieter Grinwis van ChristenUnie klagen veel akkerbouwers over afkeuringen door uiterlijke oneffenheden. Deze zijn vaak te koppelen aan het beperkte gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dit probleem zal zich in de toekomst ook meer gaan voordoen in de vollegrondsgroenteteelt, verwachten de partijen. Grinwis zei dat afgelopen week in een tweeminutendebat Landbouw, Klimaat en Voedsel.
Afnemers maken soms gebruik van Europese regels om partijen af te keuren als dat hen goed uitkomt, stelt Grinwis. In coronatijd viel dat op in de afzet van fritesaardappelen. Toen de internationale vraag wegviel, steeg het aantal afkeuringen.
Meer ketenafspraken maken
Volgens Grinwis belemmeren Europese regels voor kwaliteit en certificering nu dat je partijen die er wat minder mooi uitzien zomaar in de schappen kunt leggen, aan een voedselbank mag geven of mag verwerken in voedsel. Als die regels veranderen, is het makkelijker hierover ketenafspraken te maken en het aantal afkeuringen te verminderen.
De partijen vragen ook onderzoek te doen naar de verliezen in de keten door deze afkeuringen en daaruit ketenafspraken af te leiden. Dat kan tot minder verspilling leiden en minder economisch verlies door boeren en tuinders. Afkeur gaat namelijk gepaard met een groot economisch verlies, omdat de prijs daarmee wegvalt.