Doorgaan naar artikel

Mechanisatie zet de toon op RoDeKo-beurs

De tiende beurs georganiseerd door telersvereniging RoDeKo was in vloeroppervlakte groter dan ooit, met een record aan standhouders en nog meer machines. Naast plant- en oogstmachines waren zonnecollectoren en trips-tolerante rassen de aandachtstrekkers.

De RoDeKo-beurs werd gehouden op 11 januari op het bloembollenbedrijf van Stammes in Dirkshorn. Veel telers van witte en rode kool combineren die teelten met tulpen en/of aardappelen. Daarom heeft RoDeKo besloten de beurs een bredere opzet te geven.

Volautomatische plantmachine

Opvallende nieuwe machines waren de volautomatische koolplanters van Ferrari, aangeboden door twee dealers: Nanne Kooijman en Marten Hulzebos.

In de stand van Hulzebos prijkte de machine die eerder dit jaar is aangekocht door Patrick van Benschop. Behalve kool plant hij er ook knolselderij mee. Voor een gemiddeld koolbedrijf lijkt de investering voor deze machine te hoog gegrepen. TB&S en Gert Jan Kroon toonde niettemin belangstelling. Omdat loonbedrijf Nannes uit Warmenhuizen de machine van de dealer kan huren, worden komend jaar bij TB&S testritten gereden.

Biotracker

Ook nieuw is de Biotracker, een mechanische onkruidwieder die volgens leverancier Frans Dekker met een prijs van rond € 30.000 betaalbaar is. De Biotracker is van Italiaanse afkomst. Eén machine is verkocht en draaide afgelopen jaar tot tevredenheid bij Barendregt in de Schermer in knolselderij. “Maar de belangstelling onder kooltelers is groot”, wist Dekker te melden. De capaciteit overtreft volgens hem die van concurrerende schoffels bij een rijsnelheid van 7 km per uur en een werkbreedte van 3 meter. De schoffelmachine is uitgerust met een camerasysteem dat automatisch de hoek en hoogte meet voor plantrijherkenning en een hydraulische side-shift voor nauwkeurig wieden naast en in de plantenrij. De rotorwieders bestaan niet uit flexibele vingers, maar zijn van staal.

Ecoploegen

Een machine die afgelopen jaar goed in de verkoop lag was de ecoploeg, onder meer te zien in de stands van mechanisatiebedrijven Kramer en Koeckhoven. Er wordt minder diep geploegd dan voorheen (18-20 centimeter) en bovenover rijden is in opmars omdat dat minder bodemverdichting geeft. Bij ondiep ploegen blijft organische stof boven in de bouwvoor en bodemleven wordt minder verstoord.

Automatisch kooloogstmachine

Specifiek voor sluitkool is de Asalift automatische kooloogster van Hoekenga uit Slootdorp. Dit jaar zijn al meerdere demonstraties uitgevoerd, terwijl Ron Bruin als eerste gebruiker 7 hectare binnenhaalde.

Omstanders uitten nog steeds bezwaren: één rij per keer oogsten maakt dat de grond vaker wordt bereden en de bewaarbaarheid wordt negatief beïnvloed omdat kolen nu niet als eieren in de kist worden gelegd. Voorzitter Gert Jan Kroon van RoDeKo vindt dat aan kwaliteit geen concessies moeten worden gedaan. Hij verwacht nog geheel nieuwe uitvindingen op oogstgebied.

Rassen tegen trips

Op de RoDeKo-beurs waren ook de zaadleveranciers weer present. Frans van der Ploeg van Hazera: “Hogere productie en langere bewaarbaarheid zijn niet langer doorslaggevend, tegenwoordig is de eerste vraag of een ras sterk tegen trips is.”

In het project ‘duurzame koolteelt’, waarin RoDeKo als sluitkoolplatform deelneemt, zijn rassenproeven uitgevoerd. De rassen Ramenos en Lucas van Hazera kwamen daar als beste uit de bus. Het duidelijke verschil met andere rassen was ook al opgemerkt door telers.

Rijk Zwaan toonde haar pas tot Dulcima gedoopte ras, dat volgens Dick van Pelt ook sterk is tegen trips. Bejo en Syngenta noemen Expect, Cyclone en Storidor.

Vochtsensor

CAV/Agrotheek introduceert een nieuwe vochtmeter. De sensor kost € 75 en wordt verkocht in een set van 5. Eén sensor per 2 ha voldoet. Piet Groen: “De sensor is ontwikkeld door een paar wizz kids van Farm21. Je steekt hem in de grond steekt en hij geeft de gegevens via een app door op je mobiel. Zo weet je hoe nat de grond nog is en kun je beregenen, voordat het gewas schade door droogte laat zien.” De sensor is 30 centimeter groot en meet op drie diepten.

Share this

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin