”Ondanks de warme omstandigheden staat het paprikagewas van Alzamora er goed en fris bij”, zegt intern teeltadviseur Hans van de Sande van Hoogweg Paprikakwekerijen.
Op zonnige dagen gaan ze langer door met water geven. “Als het warm is blijft het gewas verdampen. Dat gaat ook ’s nachts door, omdat dan de luchtramen open staan. We streven overdag wel naar een drainpercentage van tussen de 25 en 30%. In de nacht willen we dat de mat niet meer dan 7 tot 8% inteert.”
Totale productie loopt achter
Door het donkere voorjaar loopt de landelijke paprikaproductie 2 kilo per vierkante meter achter op vorig jaar. “Dat is bij ons niet anders. Deze achterstand gaan we niet meer inhalen.” De kwaliteit van rode paprika’s is prima. “Omdat er veel te oogsten is, proberen we wel vaker rond te gaan. Ook zetten we meer mensen in, als ze beschikbaar zijn in deze vakantietijd.” Normaal is dat 1,25 keer per week, maar in week 30 en 31 is dat 1, 5 keer. “Dit is het lastige met paprika. Begin juli hadden we weinig te oogsten, maar door het warme weer zijn de vruchten allemaal goed om te oogsten en dan heb je een arbeidspiek.”
Vruchtdunnen is geen optie
In week 30 was er een massale zetting van meer dan 10 vruchten per vierkante meter. “Vruchtdunnen is niet te doen op onze grote oppervlaktes. Dat betekent normaal gesproken dat de vruchten in week 36 wat fijner zullen worden.”
Onder diffuus glas is de plant generatiever dan onder gewoon glas. “Onder diffuus glas doen we er alles aan om voldoende blad te behouden waarmee we de paprika’s beschermen tegen fel zonlicht. We halen in dat gewas alleen de puntjes eruit.”
Met CO2-doseren proberen ze de buitenwaarde van 400 ppm aan te houden. De CO2 van de wkk-installaties wordt gedoseerd. Als deze niet draaien, is het vloeibare CO2.
Extra Orius tegen trips uitgezet
In enkele kassen is ingegrepen tegen luis en is nu onder controle. De sluipwespen Aphidius colemani en Aphidius ervi zijn behouden gebleven om de luis te bestrijden. Tevens zitten er in het gewas veel larve van lieveheersbeestjes, die er van nature zijn ingekomen.
Spint is helemaal onder controle. Ook de roofwants Orius doet het goed tegen trips. “Orius had het in een paar kassen moeilijk, waar we half juli twee keer extra Orius hebben uitgezet. Nu lijkt het de goede kant op te gaan.”
Kort op rupsenbestrijding zitten
Tegen rupsen wordt met een bacteriepreparaat gespoten. “We blijven daar kort op zitten. Na iedere twee weken achter elkaar van een bespuiting, kijken we of we weer kleine rupsen zien. Als dat het geval is, doen we weer een bespuitingsblok van twee weken.”
De bestrijding van stinkwants gaat de goede kant op. De planten waar met scouten stinkwants wordt gevonden, worden bespoten. In een paar kassen worden de sluipwespen Trissolcus basalis uitgezet. ”Hiermee verlagen we de druk, maar de vraag is of het voldoende helpt tegen de stinkwants. Toch willen we ervaring ermee opdoen voor de komende jaren.” De teeltadviseur ziet ook wat meer cicaden vliegen, wat hij in de gaten gaat houden.
Bij rassenkeuze kijken naar vruchtgrootte
“We zijn al volop bezig met de keuze van de rassen voor het nieuwe teeltseizoen. Wij kijken naar soorten die het beter voldoen wat betreft de goede vruchtgrootte voor het flowpacken. In het begin moten de paprika’s niet te grof zijn, want drie stuks moeten 500 gram wegen. We combineren dat met rassen waarvan de vruchten in het voorjaar wat grover zin, maar in de zomer juist weer fijner.”
De bouw van de nieuwe kas van 30 hectare in Luttelgeest ligt op schema, zodat deze in november klaar is voor de teelt. De kas is dicht en wordt ingericht.
Auteur: Harry Stijger