Wim van den Eertwegh in Kessel is bezig met het spuiten van bodemherbiciden. Het is donderdag 17 februari, de sneeuw is zowat weg en de vorst is de grond uit.
“Dat is voor de rabarberteelt onder minitunnels. Die tunnels zetten we zo snel mogelijk. De aanpak is vergelijkbaar met de tunneltjes voor asperges, maar voor rabarber met een zwarte folie-afdekking. Het ras is Goliath.”
Rabarber in kas
Van den Eertwegh is daarnaast bezig met de oogst van rabarber in de kas. “We zijn nu bezig met de pollen die we als laatste binnen hebben gebracht. Als we hiermee klaar zijn, zijn we ook al bezig met de oogst van de eerste vervroegde buitenteelt. Dat loopt mooi in elkaar over.”
Hogere kostprijs
Naast allerlei teelttechnische verschillen, is er nog een aanzienlijk verschil tussen rabarber uit de kas, of uit de vollegrond. “Dan heb je het over de kostprijs. In de kas werk je met pollen na twee jaar opkweek, die moet je binnen brengen. Na vijf weken oogst zijn die pollen afgeschreven. En je moet zorgen dat je ook plantgoed overhoudt om de opkweek aan de gang te houden. Dat alles brengt de kostprijs voor kasrabarber op zo’n € 2,50 per kilo.”
Covid en Brexit
Tegenover dit gegeven stond afgelopen december een onverwachte tegenvaller. “Normaal geeft rabarber vanaf zo’n twee weken voor Kerstmis prima prijzen. Deze keer begon het met € 1,50 per kilo, waarna de prijs zakte naar doordraainiveau. Bijna alle rabarber gaat in de weken voor kerst naar het Verenigd Koninkrijk, voor in de Rhubarb-pie (rabarbertaart). Covid en de brexit gooiden dat deze keer in de war, en net voor het einde van het jaar ging ook de Eurotunnel naar Engeland nog eens dicht. Dan is het einde verhaal voor een product als rabarber.”
Palletplaatsen reserveren
Inmiddels is de stemming weer beter. “Ik denk dat onze sector, samen met de horeca, het snelst profiteren als de situatie door corona weer genormaliseerd wordt. Inmiddels is de prijs ook weer beter”, aldus Van den Eertwegh op 18 februari. “Richting vier euro per kilo. Dat zou nog wat beter kunnen zijn, als er ook meer zekerheid was voor de export naar verder gelegen bestemmingen. Het punt is nu dat er nog weinig wordt gevlogen. Op veiling ZON zit er een koper die ’s avonds probeert palletplaatsen te reserveren voor luchtvracht. Soms lukt dat, soms niet, dat kan voor rabarber wel een prijsverschil van een euro per kilo geven.”
Planten Chinese kool
In week 8 begon Van den Eertwegh ook met het planten van Chinese kool in de kas. “Hier komt een teelt, gevolgd door Japanse haver om de grond in conditie te houden. De rest van het jaar blijft de kas leeg.”
Auteur Joost Stallen