Doorgaan naar artikel

‘Marktsituatie voor rabarber is zorgelijk’

Wim van den Eertwegh uit Kessel kijkt terug op een goed jaar voor de natuurrabarber: hij wist tussen begin april en begin juli voldoende kilo’s en een goede kwaliteit Frambozen Rood te oogsten. Ook de prijs was gemiddeld en vrij stabiel, geeft hij aan. “Het liep eigenlijk allemaal heel voorspoedig met de natuurrabarber.”

Anders is dat momenteel met de vervroegde rabarber van het ras Goliath, waarvan Van den Eertwegh zo’n 2,5 hectare heeft staan. Eind november rooide hij de eerste partij voor de koelcel. Dit was zo’n anderhalve maand later dan normaal. “We wilden de planten zoveel mogelijk natuurlijke koude-eenheden meegeven, om op die manier de koelkosten te beperken. De elektriciteitsprijzen zijn immers fors hoger dan andere jaren. Daarnaast zijn ook alle andere kosten gestegen.”

Hij schat in dat de kostprijs van de vervroegde rabarber momenteel uitkomt op € 2,50 per kilo. “Dat betekent dat een kilo eigenlijk minimaal drie euro moet opbrengen, om er nog iets aan over te kunnen houden. Maar de vervroegde rabarber is sinds oktober slecht aan de prijs en wordt momenteel zelfs geveild voor minder dan een euro per kilo”, aldus Van den Eertwegh op 16 december. “Ook dat maakte ons terughoudend en deed ons besluiten om de eerste partij later te rooien.”

Links laten liggen

Rond de jaarwisseling heeft de eerste partij vervroegde rabarber waarschijnlijk voldoende koude-eenheden gehad en kan deze de tunnelkas in. “Het voordeel van een tunnelkas ten opzichte van een donkere schuur of een kas met verduistering is dat je meteen profiteert van instraling en warmte van de zon. Anderzijds is een tunnelkas minder goed geïsoleerd, waardoor je weer wat extra warmte moet inbrengen.”

Van den Eertwegh, die zijn rabarber levert aan ZON fruit & vegetables, verwacht medio januari de eerste vervroegde rabarber te kunnen oogsten. Hij hoopt dat de prijzen dan wat zijn aangetrokken. “Maar de marktsituatie is zorgelijk”, geeft hij aan. “De meeste vervroegde rabarber gaat naar het Verenigd Koninkrijk en die afzet loopt niet soepel. Door de brexit is het allemaal omslachtiger geworden. Daarnaast merk je dat consumenten hun aankoopgedrag aanpassen vanwege de hoge inflatie. Ik heb het idee dat ze rabarber steeds meer links laten liggen. Want hoe je het ook wendt of keert; het is toch een luxeproduct.”

Meest optimale moment

De vervroegde rabarber niet rooien, is geen optie. “Vervroegde rabarber móet je aan het eind van het tweede teeltjaar rooien, dat is het meest optimale moment. Laat je ’m langer staan, dan wordt het gewas te groot en loopt de stengeldikte terug. Dus we hopen er maar het beste van. Maar als de situatie niet verandert, wordt het zonder meer een verliesgevend seizoen.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin